Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Sicilie

Sicilie

De Italiaanse wijnstreek Sicilië

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse zee. Het ligt ten zuidwesten en helemaal onderaan van de Italiaanse laars op de wereldkaart. Een oude Griekse naam luidt: het eiland met de drie punten. Het eiland is superbekend onder mensen die de Italiaanse wijnen appreciëren omdat Sicilië gewoonweg een van de grootste wijnleveranciers is van heel Italië.

Niet te verwonderen dat het langschap nogal groen is voor de druiventeelt en ook aangenaam warm doorheen het jaar, wat ideaal is voor de druiventeelt. Op het eiland bevindt zich de vulkaan Erna die als een enorme bult speelt voor het uitzicht. Omheen de vulkaan is de grond zeer goed voor het kweken van druiven en andere fruitsoorten. In het Noorden van het eiland heb je steden waar het wat koeler is en waar je nog oude gebouwen kunt aantreffen, ideaal voor de liefhebbers.

Het spreekt vanzelf dat je op Sicilië heel lekker en niet duur kunt eten, wat perfect gevolgd kan worden door een glaasje heerlijke Italiaanse wijn.

Wijn Sicilië

Zoals eerder vernoemd is Sicilië een van de grootste wijnleveranciers van Italië en omstreken. Al van heel oudsher worden hier wijnen gemaakt die overigens nog altijd verkocht worden, de wijnboeren gaan van familie naar familie zodat het geheime recept in de familiekringen blijft.

De Leone d’Almerita is een van een bekende wijnsoort die een wijn in Sicilië komt, het is een hooggewaardeerde wijn die je in feite bij elk gerecht kunt combineren. Vanwege zijn frisse fruitige smaak wordt hij ook al eens gezien als een dessertwijn.

De gambero Rosso is een typische rode wijn die uit Sicilië komt, het is een dieprobijn kleurige wijn met veel rijp fruit en de afdronk met een boeket van vanille en stevige tannines. Het is een duurdere wijn maar wel de moeite waard!