Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
Puglia wijnen

Puglia wijnen

De Italiaanse regio Puglia of Apuli毛 is gelegen in het zuidoosten van Itali毛 en is iets ruimer dan de hak van de Italiaanse laars. Toeristen kennen de regio voornamelijk omwille van het Castel del Monte, onder andere te herkennen op de achterzijde van het nationaal eurocentmuntstuk. Uiteraard heeft deze provincie nog heel wat meer te bieden. Wij kennen de regio immers ook van zijn voortreffelijke wijnen. Maar wat herbergt de regio Puglia nu net en welke Puglia wijnen moet u eens proberen? Hieronder geven we de belangrijkste krachtlijnen weer.

De beste webshops voor Puglia wijnen!


Meest gekochte Puglia wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Puglia wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Druivenrassen in Puglia

Puglia wordt steeds vaker de rijzende ster van de Italiaanse wijnbouw genoemd. Veel heeft uiteraard te maken met de druivensoorten die we in Puglia aantreffen. De Primitivo druif is sinds de bewezen verwantschap met de Californische Zinfandel de ophefmakendste uit het rijtje. Natuurlijk zijn er ook andere blauwe druivenrassen terug te vinden. Onder andere de Negroamaro, de Verdeca, de Bombino nero, de Malvasia nera en de Uva di Troia zijn de bekendsten. Deze blauwe druiven zijn samen goed voor ongeveer 70% van de voor verkoop bestemde Puglia wijnen. Hiernaast beschikt de regio ook over enkele hoogwaardige witte druivenrassen. Het gaat onder andere om de Grecco, de Trebbiano en de Malvasia.

Ontdek de Puglia wijnen

Lange tijd diende de most uit Puglia voor het versterken van Noord-Italiaanse wijnen. Vandaag de dag heeft wijn uit Puglia zijn eigen reputatie op weten te bouwen. Het zijn hierbij vooral de rode Puglia wijnen die bekendheid genieten.

In de eerste plaats is er bijvoorbeeld de Torri D鈥檕ro Negroamaro del Salento. Het gaat om een rode wijn afkomstig van Salento, een vlak schiereiland dat onderdeel uitmaakt van Puglia. De verkoelende wind van de Adriatische zee schenkt de druif een ideaal microklimaat dat nadrukkelijk aanwezig is in deze wijn uit Puglia. Kenmerkend voor deze Puglia wijn is zijn bitterzoete afdronk dat doet denken aan drop.

Een minstens even heerlijke rode wijn uit Puglia is de San Luigi Primitivo Puglia. Deze Puglia wijn heeft de Primitivo druif als basis. Het resultaat is dan ook een intense rode wijn met een uitstekende kwaliteit. Hij heeft een iets hoger alcoholgehalte dan andere Pugla wijnen, maar zijn bittere kersensmaak weet dat heel goed te verbergen. De subtiele hinten van bramen, bessen, kruiden en zijn sappige tannines zullen u vast weten te verbazen.

Toch liever een witte wijn uit Puglia? Dan is de Miliasso Verdeca Puglia een aanrader. Het gaat om een bleekgele Italiaanse wijn barstensvol fruitige tonen van peer. Zijn fris en rond karakter wisselt het af met een fris zuurtje en een licht vettige textuur. Het is een toegankelijke en vriendelijke wijn naar de hand van het wijnhuis Miliasso.

Wijnhuizen in Puglia

Miliasso is zeker niet het enige wijnhuis in Puglia. Wie al eens koos voor een Italiaanse wijnreis weet vast dat ook hier de wijnhuizen niet op 茅茅n hand te tellen zijn. Iedere wijnkenner heeft vast zijn lijstje met favorieten, maar voor ons mag het wijnhuis Locorotondo DOP zeker niet ontbreken. Het gaat om een wijnhuis gespecialiseerd in witte wijn van de Verdeca en de Bianco d鈥橝lessano. Ook het wijnhuis Martina Franca wordt geprezen om haar delicate en fruitige witte wijnen.

Liever een wijnhuis van het schiereiland Salento? Ook dit schiereiland kent enkele vooraanstaande DOC鈥檚 waarvan Alezio, Copertino, Salice Salento en Nard貌 de bekendsten zijn.