Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Piemonte wijn

Piemonte wijn

Piemonte wordt internationaal omschreven als een van de beste wijnstreken uit Italië. De oorzaak van dat succes moet natuurlijk gezocht worden bij de uitstekende omstandigheden die wijnhuizen in Piemonte aantreffen. Onder andere de grond en het lokale klimaat spelen hierbij een belangrijke rol. Eveneens belangrijk is de letterlijke betekenis van het woord Piemonte: voet aan de bergen. Niet alleen zorgt dat voor een schilderachtig landschap maar bovendien ook voor een bijzonder klimaat waar de Povlakte voor verkoeling zorgt. Naast de bekende Tartufo’s en het toenemende belang van rijstbouw, behoort ook de wijn uit Piemonte tot een van de paradestukken.

Rode wijn uit Piemonte

Piemonte wordt opgedeeld in vier DOC’s, namelijk: Le dominazione del Nord, Le Langhe, Il Monferrato en L’Astigiano. De regio telt in totaal dertien DOCG’s waarvan bijna de helft kiest voor de druif Nebbiolo. Het gaat om een blauwe druivensoort met veel tannine en en lange rijpingsduur. Het geeft ook een sterke geur aan deze karaktersitieke Piemonte wijn.

Toch is de Nebbiolo druif niet de meest aangeplante druif in deze Italiaanse wijnregio. Daarvoor moeten we immers kijken naar de Barbera druif die zich laat kenmerken door zijn hoge zuurgraad. In een Barbera wijn vinden we eveneens een aroma dat niet alleen soepel en bitter is maar bovendien ook doet denken aan aalbessen. Het voornaamste kenmerk van een Barbera Piemonte wijn is echter het betaalbaar karakter. Of hoe deze wijn Piemonte ook een toegankelijke uitstraling oplevert. Wel horen we ook dat te relativeren: met de Barbera d’Asti en de Barbera del Monferrato Superiore worden bijvoorbeeld ook kwalitatieve en duurdere Piemonte wijnen in het leven geroepen.

Witte wijn uit Piemonte

Hoewel de vele wijnhuizen Piemonte vormgeven, kiest bijna twee derde van hen voor een rode wijn. Toch zijn er tussen die wijnhuizen in Piemonte ook een aantal te vinden die hoogwaardige witte Piemonte wijn in het leven roepen. In de praktijk gaat het wel voornamelijk omwille van de mousserende muskaatwijnen die omwille van hun zoet karakter ook wel eens dienst doen als dessertwijn. Voorbeelden van een kwalitatieve witte Piemonte wijn vinden we onder andere bij de Moscato d’Asti en de Asti Spumante. Het gaat stuk voor stuk om DOCG wijnen die zich graag jong en koud (+/- 7°C) laten drinken. De frisheid van de Miscat blanc à petits grains blijft op die manier uitstekend behouden.