Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Friuli Venezia Guilia

Friuli Venezia Guilia

De wijnstreek Friuli Venezia Guilia

De bekende wijnstreek Friuli Venezia Guilia is een autonome regio in het noordoosten van Italië. De regio grenst aan de regio Veneto een andere bekende wijnstreek waar elke jaar tal van wijnkenners naar toe trekken om de nieuwste wijnen te leren kennen. De hoofdstad van de regio is Triest. Ze is verdeeld in 4 provincies die elke van hen hun geheimen dragen op het gebied van Italiaanse wijn.

De hele streek ligt op een kleine afstand aan Oostenrijk en Slovenië, dat is ook de reden waarom er veel mensen kiezen voor deze regio, dan kunnen ze de wijnen leren kennen en op een half uurtje ben je in Oostenrijk en dan kun je in één klap Slovenië meenemen wat bekend staat voor hun lage prijzen en voor hun gastvrijheid.

Het hele landschap bestaat uit bergen, dennenbossen en talloze groene weides waar de druiven worden gekweekt. Het hele gebied bestaat uit meerdere meren en qua temperatuur is het gebied warmer.

Welke wijnen komen er uit deze streek?

Als allereerste komt er de bekende Colle Orientali en de Collio Goriziano wijn uit deze streek. De wijn wordt geteeld en gebrouwen rondom de rivieren. Wat deze wijn zo speciaal maakt is dat de wijn een lage afdronk heeft met een verfijnd boeket van kruiden. Deze wijn is ideaal bij rood vlees en Italiaanse pasta.

Om niet te vergeten te vermelden dat de Grave del Friuli hier ook vandaan komt. Deze wijn is in ons land wat minder bekend omdat hij dan ook typisch Italiaans is. De druiven worden geteeld op een kleien bodem, daarom zijn de rode wijnen licht en fruitig van smaak ook door het toevoegen van kruiden en de witte wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch, ideaal voor op een warme dag te genieten van deze uitstekende wijnen.