Italiaanse Wijnwijzer 🍷
6 keer typische Italiaanse gerechten

6 keer typische Italiaanse gerechten

6 keer typische Italiaanse gerechten

Als men in Nederland lekker en gezellig wil eten valt de keuze al gauw op een Italiaans restaurant en dat is heel begrijpelijk. Italiaanse gerechten zijn vol van smaak en hebben dat speciale dat je doet verlangen naar lange zwoele zomeravonden. Een goede Italiaanse wijn is elegant en smaakvol en er is voldoende keuze voor iedereen. En wellicht het belangrijkste is dat de sfeer goed is en gastvrijheid de maaltijd dubbel goed doet smaken. Hieronder hebben we een aantal typisch Italiaanse gerechten op een lijstje gezet die je zeker eens moet proberen bij je volgende bezoek aan een Italiaans restaurant of om thuis te maken.

1. Roerei met Italiaanse groenten

Heerlijk simpel en vol van smaak en daar draait het toch om in de Italiaanse keuken. Deze omelet wordt gemaakt met portobello’s, tomaat, paprika en vijgen. Bestrooien met oregano naar smaak en het smullen kan beginnen.

2. Italiaanse salade

Alleen maar echte Italiaanse ingrediënten in deze salade en wellicht een groente die minder bekend voorkomt. Radicchio is een typisch Italiaanse groente met een pittige smaak. Deze groente wordt gegrild ter bereiding en balsamico azijn combineert door de zoete smaak hier erg goed mee. De salade worden verder gevuld met groene asperges, rucola, sjalotjes en gorgonzola. Wil je er vlees in, kies dan voor plakjes Parmaham.

3. Italiaans vispotje

De vis kan uit diverse soorten bestaan en vaak werd hier in het verleden de vangst van de dag voor gestoofd. Als kruiden worden rozemarijn, tijm en basilicum gebruikt. Deze passen echt perfect bij de vis. Dat het niet zomaar een vispotje is, wordt duidelijk gemaakt met romige tomatensaus, olijven en kappertjes.

4. Groentespaghetti met walnotenpesto

Spaghetti met pesto klinkt bekend, maar groente spaghetti maakt het toch een beetje anders. De walnoten zorgen voor een knapperig effect en veel onverzadigde vetten. Het bijzondere van dit gerecht is de combinatie van smaken die je echt moet ervaren. Je kan je papillen eigenlijk niet voorbereiden op een smaak die zowel romig, zurig, zoutig en fris is bij iedere hap. Het heeft dit gerecht populair gemaakt in het land van herkomst.

5. Italiaanse kalfsriblappenstoof

Kalfsvlees hoort echt in de Italiaanse keuken maar een stoofpot met vlees is minder vanzelfsprekend. Het is een gerecht dat wel 2 uur duurt om te bereiden dus wordt het vaak van te voren besteld in een restaurant. Het vlees mag lang pruttelen met knoflook, rozemarijn en tijm en wordt heerlijk zacht door de voorzichtige bereiding. Parmezaanse kaas maakt deze stoofpot tot een gerecht om je vingers bij af te likken.

6. Italiaanse gehaktballetjes met quinoa

Quinoa is een Zuid-Amerikaanse graansoort maar door er oregano en olijfolie aan toe te voegen krijgt het een typisch Italiaanse smaak. De gehaktballetjes bevatten Pecorino-kaas. Bijna vanzelfsprekend hoort er een romige tomatensaus vol van smaak bij dit gerecht dat dan echt Italiaans is.

Bij lekkere Italiaanse gerechten kies je ook voor een passende wijn. Laat je informeren over de vele mogelijkheden. Neem ook eens zo’n heerlijk zoete dessertwijn om de maaltijd perfect te besluiten.