Italiaanse Wijnwijzer 🍷

Top 7 wijnroutes Italië


Wat zijn er veel prachtige wijndomeinen. Over de hele wereld vind je mooie wijnboerderijen waar je terecht kunt voor proeverijen. In het najaar van 2017 werd door de Lonely Planet allerlei wijnroutes verzameld. Je vindt deze in één boek: Wijnroutes, ontdek de mooiste wijnstreken ter wereld. Uiteraard komt je hierin ook Italië tegen. Hier alvast een voorproefje voor als je wijnroutes in Italië wilt gaan bezoeken. Waar kun je de mooiste Strade dei vini volgen?

1. Alto Adige

Het gaat hier om een relatief klein gebied met grote wijnen. Met een uurtje rijden vanaf Verona kun je dit gebied bereiken. De mensen in dit plaatsje zullen geen ciao, maar grüss gott tegen je zeggen. Hetzelfde geldt voor de namen van de dorpen. Ze staan hier in zowel Italiaans als Duits vermeld. Al in de prehistorie verbouwde men hier wijn. Er is een tijd geweest dat er zeer veel geproduceerd werd, maar de kwaliteit liet veel te wensen over. Tegenwoordig vind je hier echter wijnen van goede kwaliteit: pinot bianco, pinot grigio, chardonnay, sauvignon, en gewürztraminer. Deze Strada del Vino mag zich een van de alleroudste wijnroutes van Italië noemen. De route is heel afwisselend. Je passeert zowel prachtige wijngaarden als diepe gletsjers.

2. Friuli

Deze regio is redelijk onbekend. Ook is de natuur in deze regio, die loopt van de kust tot aan de Alpen, vrij ruig. In het rivierdal van de Piave bevinden zich de wijngaarden. Ze lopen dan door tot aan Carvo. De rode wijnen van druiven als de pignolo en refresco gaven de heuvels ten oosten van Cividale bekenheid. Wil je hier de echte topwijn proeven? Dan moet je bij Collio zijn. Op een lange rij heuvels ontdek je dan de prachtigste witte wijnen. Over een lengte van vijftig kilometer.

3. Piemonte

Of wat denk je van Piemonte, ook niet te versmaden. Echte klassiekers, zoals de barolo en de barbaresco, kun je hier vinden. In 2014 werd het landschap van dit gebied toegevoegd aan Unesco’s Werelderfgoedlijst. Naast de klassieke rode wijnen zijn hier ook tal van nieuwe wijnen te proeven. Twee nieuwe frisse, witte wijnen, favorita en arneis vind je in de Roero. Een plattelandsstreek aan de overkant van de rivier.

4. Puglia

Een ware wijnrevolutie, die vind je in Puglia. Inheemse rassen zoals de primitivo, de minutolo, de malvasia nera en de negroamaro zijn hier te ontdekken. Wil je de beste wijngaarden bezoeken, begin dan bij Bari. De route loopt helemaal door naar het zuiden, tot aan Taranto, Lecce, Salice Salention en Brindisi. De wijntocht begint bij Bari en eindigt in Lecce. Zo doorkruist ze de hele hak van de laars. Een mooie route over eindeloze vlakten, langs prachtige olijfgaarden en eeuwenoude trulli.

5. Sardinië

Sardinië verkreeg vooral bekendheid door de rode wijn de cannonau. Volgens de inwoners groeit deze druif hier al 3200 jaar. Dit zou betekenen dat het de oudste mediterrane druif is. De inwoners van Sardinië breken trouwens al jarenlang het ene na het andere leeftijdsrecord. Ook de geurige vermentino, moscato en vernaccia worden hier geproduceerd. Voor de lekkerste wijnen en de meeste wijngaarden moet je in het hart van Sardinië zijn.

6. Toscane

Er is geen gebied in de punt van de laars zo bekend om haar wijnproductie als Toscane. Nederlanders kennen Toscane vooral om de beroemde prachtige gezinscampings zoals Camping Norcenni Girasole Club. Wijn werd hier al gemaakt door de Etrusken. In 1282 beschikte Florence al over een wijnkopersgilde. Kiezen is moeilijk gezien het enorme aantal wijngaarden dat hier aanwezig is. Maremma is ideaal voor mensen die van jonge wijnen houden. Je vindt hier onder meer de Sassicaia en Ornellaia, echte exclusieve wijnen. Voor de eeuwenoude Chianti-wijn moet je in de heuvels van Chianti zijn.

7. Veneto

Genoeg te vinden hier voor de echte wijnliefhebber. De vulkanische heuvels rond Paduo zijn een waar paradijs wat dat betreft. Een aantal hele bijzondere druiven, zoals de Merlot en de Fior d’Arancio, vinden hier hun oorsprong. Ook is dit de voedingsbodem van de bijzondere druif de amarone. Voordat deze gefermenteerd wordt, wordt hij eerst ongeveer drie of vier maanden gedroogd.