Italiaanse Wijnwijzer 🍷
wijnreis italie

Tips voor jouw wijnvakantie naar Italië

wijnreis italie

Italië is niet alleen een heerlijk vakantieland, maar ook één van de grootste wijnlanden ter wereld. Wijnbouw tref je in alle streken. Omdat Italië een mediterraan land is, groeien de druiven onder onderling verschillende klimaatomstandigheden. Dat betekent wijnen van uiteenlopende smaken, die allemaal net zo hard uitnodigen tot een ontdekkingstocht. Een rondreis naar Italië waarin wijn centraal staat is een vakantie voor echte lekkerbekken. Gaat die beschrijving op voor jou? Lees dan welke wijnstreken tot de meest gewaarderde van het land horen.

Een wijnvakantie naar Piemonte

Piemonte behoort tot de meest culinaire streken van Italië. Smakelijke streekgerechten horen natuurlijk begeleid te worden door een kwalitatief hoogstaande wijn. Gelukkig hebben ze daar in deze regio ook meer dan genoeg verstand van. Piemonte staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die gemaakt worden van het Nebbiolo druivenras. Dit ras groeit overigens alleen maar in deze regio. De bekendste namen zijn Barolo en Barbaresco. Piemonte heeft tientallen verschillende DOC’s, waardoor je kunt stellen dat het met de wijnkwaliteit in deze regio helemaal goed zit.

Een wijnvakantie naar Sicilië

Sicilië herbergt een schat aan natuur, wat het te danken heeft aan de vulkanische oorsprong van het eiland. Niet alleen citrusvruchten en olijven gedijen goed op deze grond, ook de druiven genieten optimaal van de vruchtbare bodem en het zonnige klimaat. De Siciliaanse druiven hebben een kruidige en vol aromatische smaak. Alhoewel het eiland voorheen voornamelijk bekend stond om zijn Marsala likeurwijn, zijn de tijden inmiddels veranderd. Sicilië brengt tal van internationaal gewaardeerde wijnsoorten voort en heeft zelfs meer hectare aan wijngaarden dan Argentinië. Genoeg te ontdekken dus!

Een wijnvakantie naar Toscane

De regio Toscane kan uiteraard niet ontbreken aan deze lijst van Italiaanse wijnstreken. Ook in dit gebied zorgen het klimaat en de specifieke bodemstructuur voor de productie van een behoorlijk aantal kwaliteitswijnen. Men produceert in Toscane voornamelijk rode wijn. Het Sangiovese druivenras wordt het vaakst verbouwd. Chianti is natuurlijk de allerbekendste wijnstreek binnen Toscane. Echter mogen ook Carmignano en Bolgheri als zeer goede gebieden worden bestempeld. De glooiende Toscaanse heuvels nodigen niet alleen uit tot wijnproeverijen, maar nog veel meer. Combineer het culinaire genieten met culturele uitstapjes in de regio.

Een wijnvakantie naar Süd-Tirol

Süd-Tirol; alhowel de naam zou vermoeden dat je op Oostenrijks grondgebied bent, is niets minder waar. De Italianen noemen het gebied liever Dolomieten. In deze noordelijkste provincie van Italië word je omringd door een oogverblindend Alpenlandschap. Het heeft dan ook geen uitleg nodig dat de wijnen die uit deze streek vandaan komen, een heel ander karakter hebben dan die uit de meest zonnige streken. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit één van de oudste wijnregio’s ter wereld is. Er worden zowel rode als witte wijnen voortgebracht.

Een wijnvakantie naar Umbrië

Net als Toscane wordt ook het aangrenzende Umbrië gekenmerkt door zijn glooiende, groene heuvels. Naast olijfgaarden telt de regio ook tal van wijngaarden, waar de kwaliteit en de diversiteit vooral de laatste jaren met sprongen zijn toegenomen. Umbrië brengt 13 DOC wijnen voort, waarvan het grootste gedeelte rood is. Deze wijnen vervaardigt men in de meeste gevallen op basis van het Sangiovese druivenras. Voor witte wijnen worden vooral Malvasia druiven gebruikt. Enkele gaan perfect samen met hét culinaire product van Umbrië: de truffel.

Tips voor een vakantie naar Italië

Italië is een ontzettend divers land dat elk type toerist weet te bedienen. Of je nu op zoek bent naar een wijnreis in het land van de laars, op een cultuurhistorische ontdekkingstocht wilt gaan, of gewoon lekker wilt zonnebaden of citytrippen. Het is af en toe dan ook lastig beslissen welk deel van Italië je wilt bezoeken. Neem voor je beslissing ruim de tijd en lees voorafgaand aan het boeken zorgvuldig alle Italië vakantie tips.