Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Witte wijn uit het hart van Italië

Witte wijn uit het hart van Italië

Met talloze druivenrassen die zich in Italië thuis voelen, herbergt het land een rijke collectie aan witte wijnen. Hier groeien immers enkele van de meest bekende druivenrassen ter wereld, gaande van de Chardonnay tot de Fiano. Toch weten ook andere varianten zoals de Siciliaanse Gracanico ons te inspireren. Italiaanse witte wijn laat zich dan ook eenvoudig onderscheiden van de massaproductiewijnen die we wel vaker in de supermarkt tegen het lijf lopen. Maar wat maakt een witte Italiaanse wijn nu zo bijzonder en wat is de beste Italiaanse wijn? U leest het hieronder.

De beste webshops voor Italiaanse witte wijnen!


Meest gekochte Italiaanse witte wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Italiaanse witte wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Bijzondere omstandigheden

De klimatologische omstandigheden spelen uiteraard een belangrijke rol in het verklaren van het succes van de witte Italiaanse wijn. Zowel op vlak van temperatuur, neerslag als vochtigheid zit het in Italië wel snor. Bovendien herbergt het land ook talloze microklimaten waar het bergachtig landschap enerzijds en de mediterrane zachtheid anderzijds aan de oorzaak liggen. Toch vormt ook dat een incompleet antwoord.

In de praktijk blijkt het voornamelijk een samenraapsel van diverse factoren te zijn. De klimatologische omstandigheden vormen daar slechts een enkel voorbeeld van. Ook de vele druivenrassen, de gedegen kennis ter zake en de echte wijncultuur weten het succes van de Italiaanse witte wijn te verklaren.

De beste witte Italiaanse wijn

Ongeacht of u nu uw Italiaanse wijn wit of rood drinkt, zoet of droog of toch liever fris en strak: Italië herbergt enkele praalstukjes. Als grootste wijnland ter wereld hoeft dat dan ook niet te verbazen. In de grote variëteit aan wijnstijlen is het echter niet eenvoudig om de beste Italiaanse witte wijn te vinden. Veel is uiteraard ook afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren.

Volgens de Vini d’Italia zou de Vecchie Vigne echter een kanshebber zijn voor de titel van beste Italiaanse witte wijn. Het gaat om een witte Italiaanse wijn op basis van Verdicchio druiven. Een zoete Italiaanse witte wijn zouden we het niet noemen, terwijl het eveneens geen droge witte Italiaanse wijn kan genoemd worden. In de praktijk houdt het dan ook optimaal de balans tussen droog en zoet, net zoals het dat doet tussen zijn fruitige smaak en z’n heerlijke accenten. Heerlijk vol, zonder afbreuk te doen aan het typische karakter van de Verdicchio druif. Heerlijk in combinatie met gevulde pasta en te serveren op een lagere temperatuur van ongeveer 12°C.

Op zoek naar een alternatief voor deze beste Italiaanse wijn? Onder andere de Sauvignon Collio Doc Friuli (Mario Schiopetto), de Blanc des Rosis Schiopetto en de Lighea Zbibbo Sicilia Doc (Donnafugata) zijn minstens even grote aanraders. Voor wie eerder op zoek is naar een droge witte Italiaanse wijn, is die laatste wijnvariant een must-taste!