Italiaanse Wijnwijzer 🍷
sangiovese wijn

Italiaanse rode wijn

Italianen houden van wijn en wij houden van Italiaanse wijn. Italianen drinken dan ook graag een Italiaanse rode wijn voor, tijdens en na de maaltijd. Waarom zij hun Italiaanse wijn rood drinken? Veel heeft uiteraard te maken met de ruime hoeveelheid rode wijnen die het land rijk is. Over heel het land vinden we Italiaanse rode wijnen terug. Toch blijken het voornamelijk de regio’s Veneto en Toscane te zijn die bekend staan als hofleveranciers van Italiaanse rode wijnen.

De beste webshops voor Italiaanse rode wijnen!


Meest gekochte Italiaanse rode wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Italiaanse rode wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Populaire Italiaanse druivensoorten

Waarom een Italiaanse wijn rood als kleur kent? Dat is natuurlijk het logisch gevolg van de druivensoorten die men in Italië verbouwt. Het gaat vaak om populaire druivensoorten die al snel een belletje doen rinkelen. Denk maar aan de Cabernet Sauvignon, de Sangiovese, de Rondinella, de Corvina en de Molinare. Stuk voor stuk liggen die populaire druivensoorten aan de basis van kwalitatieve Italiaanse wijnen. Niet voor niets komen ze zo vaak terug tijdens een wijnproeverij.

Soorten Italiaanse rode wijnen

Wat een rode wijn Italiaans maakt? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vereenzelvigde. Natuurlijk dronken zij ook wel eens een Italiaanse rose, hoewel dat ook gewoon zo kan lijken door het voortdurend aanlengen van hun wijnen. Dat alles terzijde: volgens ons is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen nog steeds de optimale keuzevrijheid. Italië is immers rijk aan heel wat soorten Italiaanse rode wijnen. Natuurlijk houdt die catalogisering ook verband met de gebruikte druifsoort.

Neem nu bijvoorbeeld de Italiaanse rode wijn Barolo. Het gaat hierbij om een droge rode wijn afkomstig van het gelijknamige dorp Barolo. Het heeft een forse tanninestructuur met geuren die doen denken aan viooltjes en rozen, soms ook met een vleug van teer. Liefst wordt hij oud gedronken, hoewel sommige fabrikanten nu ook versies op de markt brengen die ook jong gedronken worden. Het is ideale Italiaanse rode wijn voor stoofvlees. Onder andere de Brasata al Barolo, een stoofvlees met Italiaanse rode wijn en ui, is hierbij een echte aanrader.

Andere bekende rode Italiaanse wijnen zijn onder andere versterkte rode wijnen (Marsala), Lambrusco wijnen en de Carmignano wijn. Ook Italiaanse Rosé wijnen mogen uiteraard niet in het rijtje ontbreken.

De Italiaanse wijnstreken

Hoewel wijn in volledig Italië verbouwd wordt, zijn sommige streken toch bekender omwille van hun kwalitatieve rode wijnen. In het noorden van Italië zijn dat voornamelijk de wijnstreken Piemonte, Lombardije, Venetië, Trentino, Friuli en Emilia-Romagna. Het is overigens uit die eerste streek dat de eerder aangehaalde Barolo wijn afkomstig is. In Midden-Italië treffen we dan weer Toscane aan, voornamelijk bekend omwille van de Chianti wijn en de Sangiovese-druif. In het zuiden van Italië en op de eilanden vinden we dan weer de wijnstreken waar we ook de zoetere wijnen aantreffen. Vaak is dat het gevolg van de lagere vochtigheidsgraad en de grotere hoeveelheid suiker. De zuidelijke Italiaanse eilanden vormen overigens een uitzonderingen op dat principe.

De rijke diversiteit aan wijnstreken met elk hun eigen specialiteit maakt van Italië een ideale locatie voor een heuse wijnreis. Italiaanse wijn rood of wit? Waarom kiezen als u in één land het beste van twee werelden vindt.