Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Italiaanse mousserende wijn

Italiaanse mousserende wijn

De ene bubbel is de andere niet. Ook een Italiaanse bubbelwijn kunt u niet zomaar vergelijken. Van de Spumante d’Asti tot de Prosecco: allemaal hebben ze hun eigen herkomstgebied en hun eigen karakter. De grote rijkheid aan Italiaanse druivenrassen draagt uiteraard bij aan de enigheid van iedere Italiaanse mousserende wijn. Tot slot heeft dat ook zo zijn gevolgen voor het serveren van een Italiaanse bubbelwijn: sommigen laten zich liever serveren als aperitief terwijl er anderzijds weer varianten zijn die het voornamelijk goed doen in combinatie met zoete chocoladedesserts.

De beste webshops voor Italiaanse mousserende wijn


Meest gekochte Italiaanse mousserende wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Italiaanse mousserende wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Mousserende wijn Italië: Spumante d’Asti

Een eerste Italiaanse bubbelwijn die we graag onder de aandacht brengen, is de Spumante d’Asti. Uiteraard is dat omdat deze mousserende wijn Italië alle eer aandoet. Het gaat om een Italiaanse mousserende wijn afkomstig van Piëmont. Deze wijn wordt gemaakt op basis van witte muskaatdruiven. De Spumante d’Asti heeft hierbij een fris karakter waarbij een lichte zoetheid wordt afgewisseld door een rijk aroma van muskaat.

Naar aloude Italiaanse gewoonte wordt deze Italiaanse mousserende wijn vaak gedronken op het einde van het kerstdiner. Uiteraard doet men dat in combinatie met een panettone, een zoete kerstcake. Natuurlijk past de Spumante d’Asti ook met allerhande andere zoetigheden en profileert het zich ook bij ons als een ideale dessertwijn. Liefst serveert u ‘m op ongeveer 7°C, opdat zijn parelende frisheid maximaal tot uiting komt.

Prosecco Italiaanse mousserende wijn

De Prosecco is een ander voorbeeld van hoe een mousserende wijn Italië goed weet te vertegenwoordigen. In tegenstelling tot de Spumante d’Asti profileert deze Italiaanse bubbelwijn zich voornamelijk als een aperitiefwijn. Het laat zich dan ook kenmerken door zijn fris karakter, zijn bloemige neus en een zachte zoetheid. De wijn wordt gemaakt op basis van de druif Prosecco en is eigenlijk een DOC afkomstig van Venetto.

Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u kiezen voor een Prosecco Frizzante of een Prosecco Spumante. Een Prosecco Frizzante heeft iets minder bubbels en is ook een stuk goedkoper. De Prosecco Spumante wordt daarentegen aanzien als een echte Italiaanse kwaliteitsbubbel en heeft ook vaak een hoger alcoholpercentage. Uiteraard geldt dat laatste ook voor zijn prijskaartje.

Brut Italiaanse bubbelwijn

Afronden doen we met de Brut Italiaanse mousserende wijn. Ook hier staat kwaliteit centraal en vertrekt men steeds van een stille wijn waaraan men later gistcellen en suiker toevoegt voor het ontstaan van de bubbels.

Een lange rijping op fles is cruciaal om de bubbels zacht te maken zonder aan het droog karakter van de Brut mousserende wijn te toornen. Het resultaat is voller en zachter dan wat we van een Champagne gewoon zijn. Welke van de twee de beste is? De Italianen verkiezen alvast een Brut. De ervaring leert ons echter dat persoonlijke voorkeuren een grotere rol spelen bij het bepalen van een favoriet. Toch toont het aan dat u voor een uitmuntende mousserende wijn Italië niet hoeft te verlaten.