Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Italiaanse dessertwijn

Italiaanse dessertwijn

Zijn rijke variëteit aan druiven zorgt ervoor dat Italië niet alleen een leverancier is van de drogere wijnen. Ook zoete Italiaanse dessertwijnen behoren met andere woorden tot de mogelijkheden. Vaak hebben deze wijnen een hoge zoetheidsgraad en een hoger alcoholpercentage. Hierdoor worden ze bijna nooit geserveerd in combinatie met een hoofdmaaltijd. In combinatie met een dessert doen ze het dan weer goed, hoewel er ook veel varianten zijn die als aperitief dienst kunnen doen.

De beste webshops voor Italiaanse dessertwijn!


Meest gekochte Italiaanse dessertwijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Italiaanse dessertwijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Italiaanse strowijnen

Wanneer we voor een dessertwijn Italië onder de loep nemen, komen we al snel uit bij de zogenoemde strowijnen. Zij worden gemaakt van gedroogde druiven. Vroeger werden zij vaak op stro gedroogd, vandaar dan ook hun benaming.

Het drogen van de druiven zorgt ervoor dat het vocht verdwijnt en het suiker achterblijft. Hierdoor heeft de gecreëerde wijn niet alleen een hoger suikergehalte maar vaak ook een hoger alcoholpercentage. Een Italiaanse strowijn met een alcoholpercentage van veertien graden of meer is dan ook eerder regel dan uitzondering. Dat is overigens ook meteen de reden waarom deze Italiaanse dessertwijn eerder als aperitief of tijdens het natafelen wordt gedronken.

Een voorbeeld van een bekende Italiaanse strowijn is de Vinsanto dessertwijn uit Italië. Het gaat om een Toscaanse wijn op basis van trebbiano en/of malvasia druiven. Het drogen geschiedt meestal onder het dak. Slechts zelden gebruikt men nog stromatten voor het drogen van de druiven. Deze Italiaanse dessertwijn wordt in Toscane meestal geserveerd in combinatie met biscotti di Prato. Toch doet deze dessertwijn Italië ook eer aan indien het geserveerd wordt in combinatie met notenkaas of chocoladetaart.

De verschillende soorten Italiaanse dessertwijnen

Waar de beste dessertwijnen in Italië veelal strowijnen zijn, hoeft dat anderzijds geen verplichting te zijn. Zo heeft Italië ook een aantal heerlijke stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen die als dessertwijn dienst doen.

Onder andere de Liquoroso is een voorbeeld van een stille Italiaanse dessertwijn. Wel heeft het een hoog alcoholpercentage dat kan oplopen tot 22%. Een zachter alternatief vinden we bij de Moscato d’Asti: een zoete mousserende Italiaanse dessertwijn met een laag alcoholpercentage. Of ook een versterkte dessertwijn Italië weet te imponeren? Natuurlijk wel. Een voorbeeld daarvan vinden we bij Marcala, een Siciliaanse wijn. Belangrijk is natuurlijk wel om te kiezen voor een dolce Marcala wijn. Eventueel kunt u ook kiezen voor een fles Marsala met de smaak van mandarino (mandarijn), mandorla (amandel) of caffè (koffie). Uiteraard maakt u die keuze in functie van het bij te serveren dessert.

Voor welke Italiaanse dessertwijn u ook kiest: iedere keer opnieuw wordt het natafelen gewoon genieten. Daar hoeft volgens ons geen twijfel over te bestaan.