Italiaanse Wijnwijzer 🍷
sicilie wijn

Sicilië, een eiland vol schatten waarvan wijn er één is

Sicilië is een prachtig, heuvelachtig eiland met een ongerept landschap. Het is bovendien het grootste eiland van de Middellandse Zee, wat je terugziet in de hoeveelheid bezienswaardigheden. Dit stukje Zuid-Italië is rijk aan cultuur, natuur, eeuwenoude geschiedenis en oogverblindende stranden. Natuurlijk wordt er tijdens een autovakantie Sicilië ook goed voor de inwendige mens gezorgd. Naast de vele Italiaanse en lokale specialiteiten, is het er ook genieten van de wijnen van het eiland!

sicilie wijn

Het grootste wijngebied van Italië

Laten we met die wijnen meteen maar beginnen. De vulkanische oorsprong van het eiland zorgt voor een vruchtbare bodem. Naast graan, amandelen, citrusvruchten en olijfolie is wijn altijd een belangrijk landbouwproduct op het eiland geweest. Aan de invloed van de zon danken de wijnen hun kruidige en vol aromatische smaak. Tot ongeveer veertig jaar geleden was alleen de likeurwijn Marsala uit de regio Trapani bekend, maar tegenwoordig is een groot deel van het eiland bedekt met wijngaarden. De typerende, zoete fruitsmaak van de wijnen is de laatste twintig jaar nog verder in kwaliteit gestegen.

Tip: ga wijn proeven bij een wijnhuis

Wil je eens goed kennismaken met de Siciliaanse wijncultuur? Ga dan wijn proeven bij een wijnhuis. Enkele van de beste liggen rondom de vulkaan de Etna. Een op het eiland hooggewaardeerd wijnhuis is Feudo Vagliasindi, vlakbij het dorpje Randazzo. Hier bevind je jemidden in een authentiek Italiaans landschap. De eigenaar serveert je zijn wijnen op zijn terras. Naast druiven verbouwt hij ook olijven. Het uitzicht op de vulkaan maakt het plaatje helemaal compleet.

Zwemmen in de azuurblauwe zee

Sicilië is een eiland met maar liefst ruim duizend kilometer kustlijn. En wat voor een kustlijn! Er zijn zowel kiezel- als zandstranden, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze grenzen aan een ongekend heldere, azuurblauwe zee. Sommige zandstranden hebben daardoor af en toe zelfs iets weg van een Caribische bestemming. Een extra pluspunt is dat het overgrote deel van de stranden wordt geflankeerd door charmante dorpjes of weelderige natuur. Zo heb je tijdens het zwemmen en zonnebaden dus ook nooit klagen over het decor!

De mooiste stranden van Sicilië

Alhoewel Sicilië geen lelijke stranden kent en elke plek zijn eigen charme heeft, zijn er natuurlijk altijd plaatsen die op een must-visit lijstje thuishoren. Ben je op vakantie in Sicilië, dan is Mondello zo een aanrader. Dit strand bevindt zich op een paar kilometer afstand van hoofdstad Palermo. Ga je buiten het hoogseizoen, dan hoef je het met maar een handjevol anderen te delen. Wat restaurants betreft moet je hier in de zomermaanden wat kritisch zijn; de prijzen zijn vanwege het toerisme redelijk hoog en de kwaliteit is niet altijd zoals je zou hopen.

Ook het strand van Cefalu is een echte aanrader. Het knusse, op rotsen aan zee gebouwde stadje ademt een historische en authentieke sfeer. Het stadje heeft twee stranden. Vermijd het grote strand aan de promenade, maar strijk vlakbij de middeleeuwse stadspoorten neer. Daar vind je een heerlijk rustig plekje! Volgens velen is Cefalu zelfs de mooiste kustplaats van heel Sicilië. Niet alleen wat betreft zijn strand, maar ook wat betreft de bezienswaardigheden in het authentieke stadje. Menig rondreis eindigt dan ook op deze ontspannen plek.

De Siciliaanse bezienswaardigheden in het kort

Vertrek je naar een eiland als Sicilië, dan is dat vanzelfsprekend niet alleen voor het strand en de wijnen. De bestemming herbergt een schat aan cultuur en historie, waar je tijdens je reis niet aan voorbij zou moeten gaan. Natuurlijk staat een bezoek aan de vulkaan de Etna op nummer één. Naast hoofdstad Palermo zijn ook de steden Taormina en Agrigento interessante plaatsen. Zowel de Grieken als de Romeinen hebben er hun voetsporen achtergelaten. Haast tropische vibes voel je tijdens een bezoek aan Isola Bella, een eilandje dat je tijdens eb via een zandpad kunt bereiken.

De parel van Zuid-Italië op eigen tempo bekijken

Met het grote aanbod aan stranden en culturele en historische bezienswaardigheden kan het tijdens je vakantie nogal lastig kiezen worden. Heb je een huurauto tot je beschikking? Dan heb je de vrijheid om diverse stranden binnen afzienbare tijd te bezoeken. Tijdens bijvoorbeeld een fly drive Sicilië van 15 dagen heb je genoeg tijd om de kustlijn te ontdekken en dit af te wisselen met je bezoek aan historische plaatsen en enkele van de mooiste natuurgebieden. De maanden april, mei, juni, september en oktober gelden als de beste maanden om in te reizen.