Italiaanse Wijnwijzer 🍷
prosecco

Proosten met prosecco op een bruiloft

Ga je binnenkort trouwen en ben je op zoek naar een lekkere drank om mee te proosten? Dan is prosecco misschien wel dé drank voor jou. Deze Italiaanse drank is mousserend en wordt vaak vergeleken met de Franse champagne of Spaanse cava. Prosecco is iets fruitiger dan champagne of cava. Dit maakt het wat toegankelijker voor iedereen. Laat je adviseren in een wijnhuis of ga op vakantie naar een wijnstreek in Italië ontdek zelf de lekkerste prosecco.

Wat is de lekkerste prosecco?

Je bent erover uit: na de ceremonie proost je met prosecco. Samen met je gasten het glas heffen op jullie huwelijk is traditie. Wel zo fijn als iedereen ook geniet van het glas bubbels dat ze in hun hand hebben. Door de fruitige smaak van prosecco vinden veel mensen dit lekkerder om te drinken dan bijvoorbeeld champagne. Prosecco is ook nog eens goedkoper, dus dat komt goed uit. Wat de lekkerste prosecco is, bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Er zijn verschillende gradaties van zoetheid, zoals dry, extra dry en brut. Daarnaast zijn er nog verschillende bubbels: spumante of frizzante. De beste tip is om naar een wijnhuis te gaan en een aantal verschillende prosecco’s te proeven. Zo weet je zeker dat je de lekkerste bubbels op jouw bruiloft hebt.

Haal prosecco zelf uit Italië

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een lekker Italiaanse prosecco uit te kiezen: in Italië. Hiervoor moet je in de regio Conegliano-Valdobbiadene zijn. Deze Prosecco-streek behoort tot het Werelderfgoed in Italië. Een prachtig landschap om doorheen te reizen en op zoek te gaan naar de lekkerste prosecco voor jouw bruiloft. In dit gebied vind je de route ‘Strada del Prosecco e Vini dei Colli Conegliano Valdobbiadene’. Dit is een route van ongeveer 50 kilometer lang en was in 1966 de eerste officiële wijnroute van Italië. Hoe lang je erover doet hangt af van hoe je de route aflegt en het aantal stops dat je maakt om prosecco te proeven.

De perfecte prosecco gevonden? Misschien kun je hem al direct meenemen. Erg handig als je met de auto bent. Zorg dan wel dat je goed voorbereid op reis gaat:

  • Controleer hoeveel flessen wijn je zelf mee de grens over mag nemen. Zo hoef je niet onverwacht een deel af te staan bij de douane.
  • Check welke verkeersregels er gelden in Italië en of je bepaalde spullen verplicht in je auto moet hebben.
  • Bekijk je autoverzekering en wat je moet doen bij pech in het buitenland. Zo weet je precies waar je aan toe bent, mocht je opeens een lekke band of lege accu hebben.

Laat jouw budget een romantische bruiloft in Italië toe?

Je hoeft natuurlijk niet in Nederland te trouwen. Ben je gek op Italië en Italiaanse wijnen, dan is een bruiloft in Italië misschien wel wat voor jullie. Toscane is een van de meest populaire gebieden voor bruiloften. Een heuvelachtig landschap, veel wijngaarden, prachtige uitzichten en heerlijke pizza’s. Dat klinkt als een recept voor een perfecte, romantische bruiloft in Italië. De Toscaanse Chianti is een van de meest beroemde Italiaanse wijnen. Een must-have voor jouw bruiloft. Het is zelfs mogelijk om op een wijngaard te trouwen. Valt een bruiloft in het buitenland buiten budget, dan kun je hiervoor geld lenen. Wil je dat liever niet? Dan is het natuurlijk ook een prachtig land voor een huwelijksreis.