Italiaanse Wijnwijzer 🍷
wijnreis italie

Met de auto door Italië? Vind hier de leukste wijnroutes

Italië heeft alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie. Zee, strand, meren maar ook volop bergen en prachtige kunststeden. De avond doorbrengen op een terrasje met een heerlijke truffelpasta en een goed glas witte of rode wijn klinkt niet verkeerd. Altijd al benieuwd waar je goede glas wijn vandaan komt? Dan hebben we goed nieuws, want in Italië heb je diverse prachtige wijnroutes waarbij je de cultuur van schoonheid kunt ontdekken. De mooiste routes hebben we voor je uitgezocht! 

wijnreis italie

Piemonte

In Piemonte, een regio in het noordwesten van Italië kun je het wijngebied Astesana vinden. Vanuit de hoofdstad in Piemonte, Turijn kun je dit gebied in ongeveer 45 minuten bereiken met de auto. Een prachtig gebied waarbij je verschillende wijngaarden en weilanden kunt vinden. Deze wijngaard produceert alleen al 30% van de totale wijnproductie in de regio. Reden genoeg om deze plek eens te bezoeken. Het klimaat is mild en heeft een licht windje door de Ligurische Zee. Daarnaast kun je in de omgeving genieten van vele restaurants ontdekken die aansluitend met hun eigen wijn werken en zijn er ook eenvoudige huisjes tot prachtige bed en breakfasts te vinden. Er zijn diverse routes die je op deze plek kunt volgen en je kunt deze map opvragen bij aankomst. Je kunt deze plek met je eigen auto bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om auto huren in Italië. Wel zo gemakkelijk! 

Sardinië

Ook op Sardinië zijn er diverse prachtige wijnroutes te vinden en kun je de heerlijkste wijnen proeven en daarom willen we je graag kennis laten maken met de Cannonau-wijnroute. Cannonau is een wijn uit Sardinië en produceert in de soorten rood, rosé, droog en zoete likeur. De wijn heeft hints van verse rode bloemen en fruit en zeker de moeite waard om eens te proberen. Er zijn maar liefst vijf verschillende routes om de natuur en met name de wijngebieden van Sardinië  te ontdekken. Je kunt van de Supramonte zee het beste de rijksweg 131 dcn pakken waardoor je vanuit een comfortabele route door kunt rijden naar Del Cannonau. Vanuit hier heb je verschillende wegen die je kunt pakken, waarbij je de heuvels van het gebied op kunt rijden, maar ook naar de zee kunt rijden of diverse hellingen kunt beklimmen. Laat je bij vertrek goed informeren en zorg dat je met genoeg informatie het avontuur aangaat in dit prachtige gebied. 

4x wijnproeven in Toscane

Toscane

In het prachtige Toscane kun je het wijngebied Strada del Vino E Dell’olio Chianti Classico vinden. De Chianti Classico is een rode wijn uit de streek Chianti. Deze streek is gelegen tussen de steden Florence, Arezzo en Siena en kun je herkennen aan de prachtige wijngebieden. Super bijzonder, want de Chianti Classico heeft namelijk de hoogste Italiaanse DOCG-kwalificering. Dit is een keurmerk en wordt gegeven aan wijnen met een bijzonder hoge kwaliteit. Reden genoeg om deze wijn zeker eens te proeven. Er zijn diverse routes die je in dit gebied kunt nemen, een deel kun je lopen en een deel kun je het beste met de auto bezoeken. Er is een zogeheten Chiantigiana-route die je meeneemt in het hele grondgebied van zowel het pittoreske marktplein, door naar verschillende kerken om vervolgens het wijngebied te bereiken. Na deze road kun je genieten van rondleidingen door de prachtige wijngaarden en kun je uiteraard deze DOCG-gekwalificeerde wijn proeven. Daarnaast zijn er diverse restaurants en bistro’s te vinden waar je in combinatie met de wijn diverse vleeswaren kunt proeven wat je dagje weg helemaal compleet maakt. Vermoeid na zo’n dag in de zon? Er zijn ook genoeg plekken waar je kunt overnachten om je bezoek aan deze streek compleet te maken.