Op flessen Italiaanse wijn zie je geregeld afkortingen als DOCG, DOC en IGT. Waarvoor staan deze letterwoorden eigenlijk? In dit artikel ontdek je wat deze Italiaanse kwaliteitsaanduidingen nu precies betekenen.
DOCG
Staat er DOGC (‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’) op je fles? Verwacht je dan aan een voortreffelijke smaaksensatie. Dit hoogste Italiaanse kwaliteitsniveau garandeert dat de wijn uit een specifiek, strikt afgebakend gebied komt en de wijnmakers minutieus de strenge productieregels van de DOGC volgden.
Wijnmakers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een lijst van toegestane druivenrassen en een vastgelegd minimaal alcoholpercentage. Ook waakt DOGC over de maximale druivenopbrengst per hectare. Het gegiste druivensap ontsnapt uiteraard niet aan een strenge kwaliteitscontrole.
Onder deze kwaliteitsaanduiding vind je prestigieuze rode wijnen zoals Barolo en Barbaresco. Deze klinkende namen komen exclusief uit Piemonte en halen hun complexiteit en elegantie uit de nebbiolodruif. DOGC op een fles Chianti garandeert dan weer dat er wel degelijk hoogwaardige Toscaanse sangiovesedruiven in je glas zitten en geen verlepte veenbessen.
DOC
DOC (‘Denominazione di Origine Controllata’) duidt het tweede Italiaanse kwaliteitsniveau aan. DOC garandeert net als DOCG dat het druivennat in de fles afkomstig is uit een specifiek, strikt afgebakend gebied.
De wijnmakers moeten zich bij de productie iets minder strenge regels volgen dan bij DOGC. Je vindt genoeg betaalbare Italiaanse wijnen met een DOC-kwaliteitsaanduiding, denk maar aan Valpolicella en Montepulciano d’Abruzzo.
IGT
In 1992 zag een nieuw kwaliteitsniveau het levenslicht. IGT (‘Indicazione Geografica Tipica’) moest innovatieve wijnmakers steunen die lak hadden aan de strenge, traditionele DOCG- en DOC-regeltjes.
De IGT-kwaliteitsaanduiding garandeert de geografische herkomst van de gebruikte druiven, maar hanteert meer flexibele productieregels. Deze IGT-aanduiding bewijst dat de een fantastische Italiaanse wijn heus niet altijd een DOCG- of DOC-kwaliteitsaanduiding draagt.
Misschien hoorde je al van ‘Super Tuscans’? Deze hoogwaardige Italiaanse wijnen worden onder meer gemaakt met internationale druivenrassen zoals Franse Merlot en Cabernet Sauvignon. Compleet taboe volgens de strenge DOCG-regels, maar deze innovaties en experimenten leveren wel fraaie wijnen op.
Kortom: er bestaan genoeg kwalitatieve lekkere wijnen zonder een DOC- en DOCG-goedkeuring. Vertrouw op je persoonlijke smaak. Proef verschillende Italiaanse wijnen en ontdek wat je zelf lekker vindt.
Vino da Tavola
‘Vino da Tavola’ is het laagste kwaliteitsniveau. Dat merk je ook aan de naam, want die betekent in het Italiaans ‘tafelwijn’. Hierbij zijn er geen specifieke regels voor de productie of herkomst. Italianen dronken deze flessen als dorstlesser bij de maaltijd. Tegenwoordig gebruiken we deze term nog maar zelden.