Italiaanse Wijnwijzer 🍷
barolo wijn

Kamperen aan de Italiaanse wijnroutes

Het is avond en de warmte van de zomerdag blijft nog hangen. Je zit comfortabel in je meest aangename campingstoel en luistert naar het geluid van de krekels en andere insecten. Uiteraard is er die bloemengeur die lijkt toe te nemen, naarmate het donkerder wordt. In je hand heb je een glas Italiaanse wijn, die flonkert in het licht van de kaarsen op je tafeltje. Dat is toch vakantie zoals iedere liefhebber van Italiaanse wijn zich dat voor zal stellen.

Een mooie optie om echt kennis te maken met bijzondere wijnen is door een wijnroute te volgen. Door te verblijven op een camping ben je het dichtst bij de natuur, maar je kan uiteraard ook kiezen voor een hotel. Hieronder staan drie mooie wijnroutes.

Toscane

Toscane is het bekendste wijngebied in Italië en hier komen de beste wijnen vandaan. Een mooie route is de Chianti wijnroute. Onweersproken de mooiste tocht door het gebied. Dwalend door de Toscaanse heuvels kom je vele wijngaarden tegen en hier vertelt men je graag over de bijzonderheden. In de Toscane liggen onder meer ook de steden Pisa, Siena en Florence. Stuk voor stuk zijn deze een dagtrip meer dan waard, waarbij het prachtige Florence natuurlijk de meest onvergetelijke indruk maakt.

Umbrië

Misschien minder bekend dan Toscane, maar Umbrië heeft een ideaal klimaat voor het verbouwen van druiven. Dat proef je ook in de heerlijke rode en witte wijnen die er worden gemaakt. Dat wijn al duizenden jaren hier wordt geproduceerd kan je ontdekken op de Etruskische- Romeinse wijnroute. Wist je dat de Etrusken een zeer geheimzinnig volk zijn geweest? In het gebied vind je nog overal sporen van hun bouwkunst. Maar ondanks het feit dat de Romeinen over van alles en nog wat schreven, waren ze terughoudend over dit bijzondere volk.

Lazio

In deze regio is de wijnroute van Alta Tuscia de bekendste. Deze loopt onder meer langs Montefiascone en Bagnoregio. Ook bij veel wijnproducenten langs deze route zijn bezoekers welkom en kan je veel leren over de manier waar men hier tegen wijn aankijkt. In Lazio bereiden ze zoetwatervis op een manier waarbij je bijna je vingers zou willen aflikken. Natuurlijk krijg je daarbij een heerlijke wijn uit de omgeving om de maaltijd helemaal af te maken. Het meer van Bolsenera en de pijnboombossen moet je niet overslaan.

Een lekker drankje uit een glas van polycarbonaat

Als je van kamperen houdt, ken je ze waarschijnlijk wel: polycarbonaat glazen. Ook bij evenementen en catering worden ze steeds vaker gebruikt. Het zijn plastic wijnglazen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Polycarbonaat is een kunststof die behoorlijk wat voordelen heeft op de camping, evenementen maar ook gewoon thuis. Een wijnglas van polycarbonaat kan je bijna niet onderscheiden van glas, het heeft dezelfde doorzichtigheid. Maar een dergelijk wijnglas is onbreekbaar en weegt maar de helft van glas. Een dergelijk glas van kunststof is ook veel eenvoudiger om te bewerken voor een logo of een boodschap. Jouw wijn smaakt net zo lekker uit een glas van polycarbonaat. Heeft het geen nadelen? Een kunststof glas krast sneller dat een exemplaar van glas.