Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Prosecco

Prosecco

Een feestelijk begin van het diner

Prosecco is de Italiaanse variant op de Spaanse Cava en in mindere mate op de Franse Champagne. Het grootste verschil tussen Champagne en Prosecco is dat laatstgenoemde slechts een gistingsproces ondergaat, terwijl dat er bij “echte” Champagne twee zijn. Dit neemt niet weg dat deze Italiaanse mousserende wijn de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, en terecht: vele wijnen zijn van absolute topkwaliteit.

De beste webshops voor Prosecco!


Meest gekochte Prosecco van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Prosecco van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Prosecco, facts & figures

Van origine komt deze wijn uit de streek ten westen van het gebied Treviso. Het DOCG label (de garantie op de herkomst, productiemethode en soorten druiven die gebruikt zijn) geldt voor de kernregio rondom Conegliano-Valdobbiadene. De wijnen zijn in het algemeen ietsje zoeter dan de Spaanse Cava’s en lekker fris en fruitig. De wijn is ideaal als aperitief voor een mooi diner (maar ook heerlijk bij voorgerechten van vis).

Druif en bubbels

Voor de kwaliteitswijnen moet voor minimaal 85% gebruik worden gemaakt van de Proseccodruif (officieel de Glera geheten) aangevuld met overige druivensoorten als de verdiso, perera en bianchetta. De wijn is aan te treffen in twee variaties: Spumante en Frizzante. Heel eenvoudig gezegd zit het verschil hem in de bubbels; Spumante bevat meer dan drie bar druk en Frizzante is slechts voor de helft mousserend.

Smaak en geur

Deze wijn is droog, maar toch fris en sprankelend. Vol en zacht van smaak, met prikkelende bubbels. Meestal lichtgeel van kleur, met een aangename zuivere geur. De wijn dient bij voorkeur jong gedronken te worden (niet ouder dan twee jaar).