Chianti wijn

Een wijnregio uit duizenden

Chianti is een van de meest bekende rode wijnen uit Italië. Het gebied is gelegen in Toscane, het stukje paradijs op aarde waar men struikelt over de spectaculaire vergezichten, de glooiende cipressenheuvels en de culturele erfgoederen. De wijnregio is met 160 kilometer (gemeten van noord naar zuid) groter dan bijvoorbeeld die van de Bordeaux en biedt dan ook een heel scala aan wijnen.

chianti

Dit vinden wij de 10 beste Chianti wijnen!

ProductMerkSoortPrijs per fles
Te koop bij
Fattoria Rignana Chianti Classico BioFattoria Rignana
Classico
€ 23,90
Bol.com
Castellare di Castellina Chianti Classico
Castellare di Castellina
Classico
€ 18,20
Bol.com
Fontodi Chianti Classico Riserva Vigna del SorboFontodi
Classico Riserva
€ 65,95
Bol.com
Fattoria Il Muro - Chianti – Spigallo
Fattoria Il Muro
Chianti
€ 79,99
Bol.com
Casa Emma Chianti Classico
Casa Emma
Classico
€ 13,20
Bol.com
Casa Emma Chianti Classico Riserva
Casa Emma
Classico Riserva
€ 19,20
Bol.com
Villa Sant'Anna Chianti Colli Senesi DOCGVilla Sant'Anna
Chianti
€ 11,95
Bol.com
Fattoria Rignana Chianti Classico Gran SelezioneFattoria Rignana
Classico
€ 41,90
Bol.com
Fontodi Chianti Classico DOCGFontodi
Classico
€ 35,90 Bol.com
Frescobaldi, Montesodi Chianti Rúfina
Marchesi de Frescobaldi
Chianti
€ 49,95
Bol.com

#1 Fattoria Rignana Chianti Classico Bio

Fattoria Rignana Chianti Classico Bio 2De biologische Chianti Classico van wijnhuis Fattoria Rignana staat met stip bovenaan in onze lijst met beste Chianti wijnen van 2020. Niet alleen omdat het een biologische wijn betreft, maar des te meer vanwege de hoge kwaliteit en aangename structuur. Deze Chianti Classico bevat voornamelijk de Sangiovese druif, maar daarnaast zijn ook druiven van de Cabernet Sauvignon, Marlot, Cabernet Franc en Canaiolo gebruikt. De Rignana Chianti Classico Reserva is een wijn om even heerlijk je mond bij te houden en weg te dromen. Wauw!


#2 Castellare di Castellina Chianti Classico

Castellare di Castellina Chianti ClassicoDe Chianti Classico rode wijn van wijnhuis Castellare di Castellina is onze tweede keuze voor wat betreft Chianti wijnen. De Chianti Classico is flonkerend lichtrood en heeft een levendige afdronk die vol fruit zit. Met een zachte prijs van € 18,20 op Bol.com is dit qua prijs/kwaliteit een meer dan uitstekende keuze!


#3 Fontodi Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo

Fontodi Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo 2Op een bescheiden derde plaats komt de Chianti Classico Riserva van wijnhuis Fontodi. Dit is één van de twee wijnen van dit wijnhuis die wij hebben opgenomen in onze top 10. Deze wat duurdere Chianti wijn is bij uitstek geschikt voor een romantisch avondje of tijdens het kerstdiner. De Vigna del Sorbo is zeer elegant en is tegelijkertijd sappig, fruitig en kruidig. Kortom, een wijn waar je niet snel genoeg van krijgt!


Kwaliteit van Chianti wijn

Nog niet zo heel lang geleden stond de wijn uit de Chianti streek bekend om zijn abominabele kwaliteit. Karakteristiek waren de gevlochten mandjes waarin de wijn werd gepresenteerd – tegenwoordig ziet men deze nog wel eens ophangen aan het plafond van de lokale pizzeria. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is er een inhaalslag gemaakt met betrekking tot de kwaliteit van de wijnen uit deze regio hetgeen uiteindelijk resulteerde in een DOCG classificering.

Druiven

Chianti’s worden voor minimaal 80 en maximaal 100% gemaakt van de Sangiovese druif, al dan niet aangevuld met andere druivensoorten (zelfs witte druiven in sommige gevallen). Populair is tegenwoordig de toevoeging van tot maximaal 15% Cabernet Sauvignon, omdat deze druif veel “body” meegeeft aan de wijn.

chianti wijn

Smaak en kraak

Wijnen uit de Chianti streek worden gekenmerkt door intense aroma’s van fruit en bloemen. Een typische Chianti wijn heeft redelijk veel tannines maar is toch makkelijk drinkbaar, heeft een zachte afdronk en een intense kleur. Verschillen in micro-klimaten (zoals hoogte en ligging) kunnen grote verschillen veroorzaken in de kwaliteit en smaak van de wijn.

Ook een goede Chianti wijn

De productie van de uitzonderlijke Ruffino Riserva Ducale Oro Chianti Classico DOCG, 2014 wijn vindt enkel plaats in jaren van onberispelijke kwaliteit. De druiven worden allemaal met de hand geoogst om zo enkel de beste te selecteren. Het resultaat van al deze intensieve arbeid is dan ook zeer duidelijk terug te vinden in deze wijn.

Prijs: € 35,49 op Wereldwijnonline.be

Toscaanse specialiteiten

Wilt u eens echt iets bijzonders drinken, probeer dan eens (als uw budget het toelaat!) de Vino Nobile de Montepulciano of de Brunello di Montalcino. Dit zijn beiden geweldige rode wijnen uit Toscane die zich kunnen meten met de beste Grand Cru’s uit de Bordeaux. Overigens komt uit het Chianti-gebied nog een andere verrassing: de vin santo. Dit is een klassieke dessertwijn die gemaakt wordt van twee witte druivenrassen: de Trebbiano en de Malvasia.

chianti classico

Het verschil tussen Chianti, Chianti Classico en Chianti Riserva

De reguliere Chianti is gemaakt van druiven uit verschillende regio’s binnen de Chianti streek. Het grootste verschil met Chianti Classico en Chianti Riserva is dat het minimum toegestane percentage van Sangiovese druiven 75% is. Hierdoor is het dus toegestaan om witte druiven te mengen en dit wordt gedaan om kosten te besparen. Het minimale alcoholgehalte bedraagt 11,5% voor de reguliere Chianti.

De Chianti Classico heeft een minimale percentage van 80% Sangiovese druiven en alleen rode druiven mogen de overige 20% aanvullen. Anders dan de reguliere Chianti waar dus ook witte druiven gemengd mogen worden. Het alcoholgehalte moet minstens 12% zijn en de wijn moet minstens 12 maanden gehouden worden in eiken vaten. De Chianti Classico-regio heeft een oppervlakte van ongeveer 100 vierkante kilometer en de druivenoogst is beperkt tot maximaal 3 ton per hectare.

Riserva op een Chianti betekent alleen dat de wijn minimaal twee jaar (op eiken) en drie maanden (in de fles) wordt gereipt. Het alcoholgehalte moet minstens 12,5% zijn.

Chianti wijn kopen

We hebben enkele bekende aanbieders van Chianti wijn voor u op een rijtje gezet. Dit zijn de aanbieders die wij u kunnen aanbevelen aangezien wij hier zelf ook onze inkopen doen.

  1. Wereldwijnonline
  2. Wijnvoordeel
  3. Wijnbeurs