Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
Brunello di Montalcino wijn

Brunello di Montalcino wijn

De Brunello di Montalcino is een rode wijn uit het Toscaanse Montalcino. Het is een van de best gewaardeerde Italiaanse wijnen. In de praktijk merkt u dat ook aan het prijskaartje, waarbij het zich graag tot het rijtje duurstbetaalde Italiaanse wijnen rekent. Of dat prijskaartje van hem ook de beste Italiaanse rode wijn maakt? Volgens sommigen wel, terwijl anderen vinden dat hij toch moet wedijveren met de al even bijzondere Barolo. Ons advies: probeert u ze vooral zelf!

De beste webshops voor Brunello di Montalcino wijnen!


Meest gekochte Brunello di Montalcino wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Brunello di Montalcino wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Kenmerken van de Brunello di Montalcino

Brunello wijn laat zich kenmerken door zijn extreem fruitig karakter. Iedere fles heeft een verplichte rijping van minimaal vier jaar. Voor de Brunello Riserva wordt dat opgetrokken tot vijf jaar. Toch kiest men meestal voor nog langere rijpingsduren. Gemiddeld genomen is de Brunello wijn na ongeveer tien jaar op dronk, terwijl sommige rijpingsduren op kunnen lopen tot maar liefst vijfentwintig jaar.

Voor de productie van de Brunello di Montalcino maakt men gebruik van de zogenoemde Brunellodruif. Het gaat om een druif die sterk doet denken aan de Sangiovesedruif. Het is die druif die deze wijn zijn geur van rood fruit geeft. Ook zijn bloemig karakter met smaken als kersen en zwarte bessen kent diezelfde oorzaak. Zijn uniek rijpingsproces vormt dan weer de basis voor subtiele dronken als hazelnoot, anijs en leer.

Waar in principe ook het hoger prijskaartje een kenmerk is van de Brunello wijn, heeft de fabrikant eveneens een goedkopere wijn in huis. Het gaat om de Rosso di Montalcino met een rijpingsduur van 茅茅n tot twee jaar. Net zoals de Brunello di Montalcino is ook deze goedkopere wijn voorzien van de herkomstbenaming DOC.

Wat kan u serveren bij de Brunello wijn?

Verbazen zal deze serveertip u vast niet doen. Deze Italiaanse wijn laat zich immers ideaal combineren met de Italiaanse keuken. De wijn kent een hartig karakter en doet het voornamelijk goed in combinatie met Italiaanse gerechten en rood vlees. Ook tomatengerechten zijn een aanrader. In de praktijk komen we dan ook uit bij gegrilde lamskoteletjes met ratatouille en koude pastagerechten met verse tomaten. Uiteraard doen ook klassiekers zoals spaghetti bolognese het minstens even goed. De wijn serveert u hier op ongeveer negentien tot twintig graden.

Combineren met kazen is daarentegen een stuk moeilijker. De wijn heeft immers een stevige smaak die al snel zal conflicteren. Wilt u toch een poging wagen? Dan kiest u best voor een Parmezaanse kaas of een iets oudere pecorino. Kies er hier ook voor om de Brunello di Montalcino iets koeler te schenken. Achttien tot negentien graden is ideaal. Laat de fles overigens ook even op adem komen.