Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
Amarone della valpolicella wijn

Amarone della valpolicella wijn

Kenners beschouwen de Amarone della Valpolicella als de beste wijn uit de Italiaanse streek Verona. Bovendien wordt het gezien als een van de belangrijkste rode wijnen uit Itali毛, waarbij het op vlak van kwaliteit perfect kan wedijveren met de Barbaresco of de Brunello.

De beste webshops voor Amarone della valpolicella wijnen!


Meest gekochte Amarone della valpolicella wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Amarone della valpolicella wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Kenmerken van de Valpolicella wijn

De Amarone della Valpolicella wordt gemaakt op basis van drie druivensoorten: de Rondinella, de Molinara en de Corvina. Het gaat hierbij om een eerder bittere wijn, wat de betekenis van zijn Italiaanse naam kan verklaren. Die smaak wordt verkregen door de perfecte staat van de druiven en het ideale plukmoment. Een handmatige druivenselectie ging dan ook aan het proces vooraf.

Deze wijn laat zich overigens kenmerken door een iets hoger suikergehalte, het lang fermentatieproces en de rijping op eiken vaten. Overigens wordt de wijn ook nog een jaar verder op fles gerijpt. Het beste resultaat verkrijgt men na een totale rijping van ongeveer vijftien tot twintig jaar.

De smaak van de Amarone della Valpolicella kunnen we omschrijven als rijp, full-bodied en rozijnachtig. Soms laat de volle smaak zich ook kenmerken door enkele specerijtonen, terwijl de fluwelen afronding altijd wel aanwezig is. De intense robijnkleur is eveneens typerend voor de Amarone wijn.

Hoe serveert u de Valpolicella wijn?

Deze wijn laat zich graag serveren in een tulpvormig kristalglas en dit in een warme sfeer. In de praktijk wordt hij om die laatste reden ook veelvuldig als meditatiewijn gebruikt.

Op gastronomisch vlak doet de Amarone della Valpolicella het voornamelijk goed bij wildgerechten en gegrild vlees. Ook lamsgerechten en gestoofde vlezen laten zich graag combineren met deze wijn. In Itali毛 wordt deze wijn bovendien gebruikt ter bereiding van talloze culinaire hoogstandjes. Onder andere de brasato all鈥橝marone is een echte aanrader: een stoofpotje met rundvlees, champignons en gepureerde aardappelen.

Alternatieven voor de Italiaanse Amarone della Valpolicella

Voor liefhebbers van de Valpolicella wijn zijn er eveneens enkele varianten beschikbaar die ook het proeven waard zijn. Het gaat in de eerste plaats om de Verona Valpolicella Ripasso. Hierbij werd de jonge Valpolicella wijn gegist op vaten met ongegiste restanten van de Amarone wijn. Het resultaat is een stuk geconcentreerder en fruitiger dan wat we van de klassieke Amarone wijn gewoon zijn.

Een ander alternatief vinden we dan weer bij de Recioto della Valpolicella die toch een stuk zoeter is en zelfs een vleug van chocolade lijkt te bevatten. Volgens velen is het een van de beste zoete rode wijnen uit Itali毛. Toch merken we wel dat enkel liefhebbers van zoete wijnen deze variant kunnen appreci毛ren.