Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
verdicchio wijn

Verdicchio wijn

De Verdicchio wijn is afkomstig van het witte druivenras Verdicchio bianco. Het gaat om een druivensoort die voornamelijk terug te vinden is in de Italiaanse Marken. Het grote voordeel van dit druivenras is de ruime diversiteit aan mogelijkheden. Veel is hierbij afhankelijk van het moment waarop de druif geplukt wordt. Bij een vroege plukbeurt zal de smaak bijvoorbeeld eerder neigen naar een groene scherpheid die doet denken aan fruitige en smaakvolle appelen. Na verloop van tijd zal een honingachige boterheid steeds meer de bovenhand grijpen.

In de praktijk resulteert dat alles dan ook in een ruim aanbod aan Verdicchio wijnen die allemaal hun eigen smaken en prijsklassen kennen. Ook de DOC鈥檚, zoals de Verdicchio Castelli di Jessi, kennen dat fenomeen als geen ander. Hierdoor is het aanbod aan Verdicchio wijnen voor de leek lang niet altijd even inzichtelijk. Vooral tijdens het uitkijken naar een Verdicchio aanbieding verliezen zij al snel eens het overzicht.

De beste webshops voor Verdicchio wijnen!


Meest gekochte Verdicchio wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Verdicchio wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Kenmerken van de Verdicchio wijn

De Verdicchio wijnen laten zich maar moeilijk omschrijven. Veel is immers afhankelijk van het productieproces. Zo zijn er bijvoorbeeld de eerder neutrale wijnen. Zij missen het houterig en vol karakter. Uiteraard is het gevolg van het ontbreken van het contact met houtvaten. Deze lichtere wijnen zijn er voor onmiddellijke consumptie en zijn vaak ook een stuk goedkoper. Het zijn deze wijnen die we voornamelijk in de grotere winkelketens terugvinden. Onder andere de typische AH Moncaro Verdicchio wijn is daar een voorbeeld van.

Hiernaast zijn er de eerder volle Verdicchio wijnen. Zij kenden wel een houtlagering van enkele maanden. Over het algemeen werd hier gekozen voor Franse barriques. Hun smaak is meestal een stuk fruitiger maar ook voller en strakker. Deze wijnen kunnen vaak acht tot tien jaar nagerijpt worden op de fles, terwijl ze nooit hun elegantie en zalvend fruitig karakter verliezen.

Hoe serveert u de Verdicchio wijn?

De grote verscheidenheid aan Verdicchio wijnen maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op. Vaak maakt men dan ook een onderscheid tussen de wijnen die al dan niet op hout gelagerd werden. Bij lagering op hout wordt aangeraden om deze wijn te serveren in combinatie met gebakken en gegrilde vis. In het andere geval kiest u beter voor rijke visgerechten boordevol smaak en toevoegingen. Toch zal u ook bij een niet-gelagerde wijn goed op moeten letten: bij lange rijping zullen ook deze wijnen minder goed samengaan met rijke visgerechten en zal er een verschuiving optreden naar de eerder gebakken visgerechten.

Toch blijven er naast bovenstaande algemeenheid ook subtiele verschillen bestaan tussen de verschillende wijnsoorten. Neem bijvoorbeeld de Moncaro Verdicchio dei Castelli dat het niet alleen goed doet in combinatie met lichte visgerechten maar ook met salades zonder uitgesproken karakter. Dat is een groot verschil met de Verdicchio di Matelica die zijn licht karakter toch wel afwisselt met zurige hinten. Deze wijnvariant doet het om die reden vaak ook goed met wit vlees. Fris serveren op ongeveer 11掳C is hier wel de boodschap. Kiest u tot slot voor de Verdicchio Terrazzano? Dan kan u deze wijn niet alleen serveren met vis maar ook met schaal- en schelpdieren.