Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
sangiovese wijn

Sangiovese wijn

Als er een Toscaans druivenras is dat iedere wijnliefhebber hoort te kennen, is het wel de Sangiovese druif. Als ware het een kameleon kan u deze druif in diverse gedaantes tegenkomen. We vinden 鈥榤 zowel terug in de droge als in zoete wijnen, maar ook in diverse smaakstijlen. De smaak van de Sangiovese rode wijn is dan ook afhankelijk van de streek, de vinificatiemethode en de appellatie.

De beste webshops voor Sangiovese wijnen!


Meest gekochte Sangiovese wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Sangiovese wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Over de Sangiovese druif

Vandaag de dag kennen we de Sangiovese druif voornamelijk van zijn Toscaanse suprematie. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat het eigenlijk een kruising is van de Calabrese di Montenuovo en de Ciliegiolo. Eigenlijk moeten we z鈥檔 afkomst dan ook helemaal in het zuiden van Itali毛 zoeken.

De druif zelf laat zich kenmerken door zijn violetkleurige zwarte schil. Het is een van de meest beroemde Italiaanse druiven. De druif zelf rijpt echter erg laat, wat wel eens problemen veroorzaakt bij het oogsten ervan. Hierdoor kan de prijs van een Sangiovese wijn wel eens sterk schommelen. Typerend voor de Sangiovese druif zijn overigens zijn hoge aciditeit, zijn stevige tannine en zijn aroma鈥檚 van wilde specerijen en donker fruit.

Over de Sangiovese wijn

De Sangiovese druif is een standaard geworden voor de Toscaanse wijnen. Meer zelfs: enkel de DOCG Suvereto, de DOC Sant鈥橝ntimo en de DOCG Elba Aleatico Passitio laten de druif niet toe in hun appellaties.

Toch is het moeilijk om enkele essenti毛le kenmerken van de Sangiovese wijn te omschrijven. De verschillende klonen resulteren immers allemaal in andere smaken. Zo zal u in Montalcino bijvoorbeeld de Sangiovese grosso terugvinden terwijl andere wijnen kiezen voor een variant als Sangiovese piccolo.

Echter zijn er alsnog enkele kenmerken die de verschillende Sangiovese wijnen kenmerken. Zo heeft het een traditionele en pure stijl. Veroudering blijkt echter cruciaal te zijn voor smaakverschillen. Een jonge Sangiovese wijn zal bijvoorbeeld eerder fruitig smaken. Onder andere de smaak van zure krieken, kersen, cassis en bramen zijn dan niet ongewoon. Tijdens het verouderingsproces verdwijnen die smaken eerder naar de achtergrond en krijgen de tertiaire aroma鈥檚 de bovenhand. Denk bijvoorbeeld aan truffelaroma鈥檚, smaken van paddenstoelen en een vleug van bosgrond.

Wordt de Sangiovese niet puur gedronken? Dan gaat z鈥檔 unieke smaak al snel verloren onder de dominantie van andere druivenrassen.

Hoe serveert u de Sangiovese rode wijn?

Een Sangiovese wijn laat zich graag combineren met krachtige vleesgerechten. Wildgerechten met een stevig sausje is zijn favoriete partner. Maar ook kruidige stoofschotels doen het goed. Een vegetarisch alternatief? Dat kan, maar dan moet de nodige pittigheid wel aanwezig zijn. Denk aan groenteschotels die aangevuld worden met rode pepers. Hetzelfde geldt overigens ook bij pasta鈥檚: het kan, maar liefst bij pittige varianten.