Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
primitivo wijn druif

Primitivo wijn

De Primitivo wijn wint de laatste jaren opnieuw aan belang. Zijn rol als ideale blenddruif heeft de Primitivo druif echter van zich af weten te schudden. Massaproductie behoort tot het verleden en we vinden de druif dan ook steeds vaker terug in de kwalitatieve DOC鈥檚. Het kan hierbij zowel gaan om de drogere rode wijnen als om de lichtzoete varianten. Zelfs in versterkte wijnen is hij steeds vaker terug te vinden.

De beste webshops voor Primitivo wijnen!


Meest gekochte Primitivo wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Primitivo wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Over de Primitivo druif

De Primitivo druif kennen we voornamelijk uit Apuli毛. Toch vinden we deze blauwe druif ook in andere wijnstreken en regio鈥檚 terug. Onder andere in Basilicata treffen we deze druif wel vaker eens aan. De Primitivo druif is dan ook een druif die zich graag in warmere temperaturen nestelt.

Oorspronkelijk werd de Primitivo druif gebruikt voor de goedkopere blendwijnen. Na de Europese wijncrisis kwam de druif dan ook in het vergeetstraatje terecht. De laatste jaren wint de Primitivo druif echter opnieuw aan belang. Vaak wordt de druif gebruikt in de drogere appellaties. Onder andere bij de DOC Primitivo di Manduria en de DOC Gioia del Colle vinden we 鈥榤 terug. Toch doet de druif het de laatste jaren ook beter in de versterkte en zoete wijnen. Het feit dat de druif een hoog suikergehalte heeft, kan dat verklaren.

Bijzonder is overigens dat de Italiaanse Primitivo en de Amerikaanse Zinfandel vrijwel identiek met elkaar zijn en eenzelfde voorouder kennen. Wie houdt van Zinfandel wijn, zal met andere woorden ook de Primitivo wijn kunnen pruimen.

Kenmerken van de Primitivo wijn

Een Primitivo wijn valt maar moeilijk te omschrijven. Het smakenpalet is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de snoeiwijze, het microklimaat, de leeftijd van de wijnstok en het rijpingsstadium spelen een belangrijke rol. Bijna altijd kennen ze wel de aroma鈥檚 van cassis, kersen, pruimen en frambozen. Soms kan u daar ook gedroogde vijgen, munt, amandelen en tijm aan toevoegen. Afhankelijk van het rijpingsstadium zullen hinten van tabak en drop aanwezig kunnen zijn, terwijl oudere wijnstokken eerder tonen van kruidigheid opleveren.

Wijnkenners roemen voornamelijk de Primitivo afkomstig van Gioia del Colle. Het eigen microklimaat en de unieke bodemstructuur zou aan de oorzaak liggen van de elegante wijnen boordevol sappige eigenschappen die het voortbrengt.

Een laatste kenmerk van Primitivo wijnen is het hoger alcoholgehalte. Door de vele suikers is dat tijdens het gistingsproces niet onlogisch. Een goede Primitivo rode wijn zal minimaal een alcoholgehalte van 14% moeten kennen. Een betere variant kent een alcoholgehalte van ongeveer 18%, zonder dat hij hierdoor aan balans mag inboeten of branderig mag aanvoelen.

Hoe serveert u de Primitivo rode wijn?

De Primitivo rode wijn sluit ideaal aan bij de Italiaanse keuken. Het is dan ook een moderne wijn die het ongemeen goed doet in combinatie met pastagerechten. Vooral indien er tomatensaus aan te pas komt, voelt de Primitivo rode wijn zich graag thuis. Toch kan het ook bij verschillende vleesgerechten betrokken worden. Kies dan wel voor rood vlees dat u kan grillen of bakken. Liefst is het gerecht ook niet al te sauzig, anders verliest deze wijn zijn rol als begeleider.

Natuurlijk is ook hier een en ander afhankelijk van de gekozen blend. De DOC Primitivo di Manduria heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor wildgerechten en stevige pastagerechten, terwijl de DOC Aleatico di Puglia een voorkeur heeft voor de iets minder zware gerechten.