Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
montepulciano wijn

Montepulciano wijn

Een Toscaanse klassieker is de Vino Nobile di Montepulciano. Het gaat om een DOCG, afkomstig van het Italiaanse stadje Montepulciano. Toch hoeft u zich zeker niet dood te staren op dat laatste stadje: de Montepulciano druif floreert minstens even goed in de Abruzzen. Aan de basis ligt de gelijknamige druif. Het betreft een blauw druivenras met een strakke smaak dat echter ook licht bitter is. Het heeft een medium tannine en doet het vooral goed in de iets drogere rode wijnen.

De beste webshops voor Montepulciano wijnen!


Meest gekochte Montepulciano wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Montepulciano wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Kenmerken van de Montepulciano druif

Over de herkomst van de Montepulciano druif hoeft geen discussie te heersen: het Toscaans gelijknamig stadje zal wel aan de oorzaak liggen. Toch is het niet zo dat de druif alleen nog maar met de gemeente Montepulciano verbonden wordt.

Het druivenras is heel donkerkleurig en geeft die kleur uiteraard ook over aan zijn wijnen. De druif rijpt hierbij vrij laat en heeft een nogal stugge en tanninerijke aard. Hierbij kunnen ook de geuren soms ongelofelijk complex zijn. Standaard gaat het bijvoorbeeld om aardgeuren die zich laten afwisselen met de geur van rijp zwart fruit. Bij de beste exemplaren kan daar ook een vleug van koffie, leder en hout aan toegevoegd worden. Het zijn die druiven die gebruikt worden voor de betere Montepulciano wijnen. Denk onder andere aan de duurdere Montepulciano d鈥橝bruzzo鈥檚.

Kenmerken van de Montepulciano wijn

Bij de Montepulciano wijnen maken we en onderscheid tussen de lichtere en meer krachtige wijnen. Die eerste wijnen kan u tot ongeveer vijf jaar na oogstdatum bewaren. De smaak is vaak iets minder strak en veel fruitiger. Die fruitige smaak doet hierbij vooral denken aan zwart fruit. U kan deze Montepulciano kopen in vrijwel iedere supermarkt met een ruimere wijnafdeling. Hiernaast zijn er ook de eerder krachtige Montepulciano wijnen. Zij behoren tot de beste categorie en kunnen tot wel twaalf jaar na oogstdatum bewaard worden. Deze Montepulciano kopen doet u meestal in een speciaalzaak.

Tip: de Montepulciano wijn doet het voornamelijk goed bij de liefhebbers van krachtigere wijnen. Probeer altijd eerst de lichtere variant vooraleer u opbouwt naar de krachtige Montepulciano wijnen.

Hoe serveert u de Montepulciano wijn?

De DOCG Montepulicano rode wijn laat zich ideaal serveren in combinatie met gerechten met tomatensaus. Toch blijkt vooral pasta het hier goed te doen, terwijl u gehaktgerechten maar beter achterwege laat. Hiernaast doet de Montepulciano rode wijn het ook goed in combinatie met rood vlees, ongeacht of u dat vlees nu gegrild of gebakken serveert. De ideale serveertemperatuur durft hierbij nogal eens te vari毛ren. Raadpleeg de fles voor meer informatie.