Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
fiano wijn

Fiano wijn

De Fiano druif geniet weinig bekendheid. Zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld de Pinot Grigio. Het feit dat deze druif vaak gemengd wordt met de bekendere Chardonnay, draagt bij aan zijn anoniem jasje. Desondanks is het een heel bijzondere druif die ook heerlijke witte wijnen voortbrengt. De druif is afkomstig uit Sicili毛 en ligt aan de basis van zowel droge en frisse wijnen als van de eerder rijke en intense varianten.

De beste webshops voor Fiano wijnen!


Meest gekochte Fiano wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Fiano wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


Over de Fiano druif

Deze druif vinden we terug in Sicili毛 maar eveneens in Abruzzo en Puglia. Ook het wijngebied Campani毛 herbergt de Fiano druif graag. Er bestaan echter verschillende varianten op de Fiano druif. In Apuli毛 zal u bijvoorbeeld de meer aromatisch witte Fiano Minutolo aantreffen. In de praktijk heeft die druif echter nog maar weinig gemeen met de klassieke Fiano.

De Fiano druif kennen we voornamelijk omwille van zijn rijke aroma鈥檚. Vaak worden die geassocieerd met wit fruit en lijkt peer de bovenhand te hebben. In de neus merken we echter ook steevast hazelnoot, een vleugje hooi en een rijke hoeveelheid honing.

Kenmerken van de Fiano wijn

De Fiano wijn biedt een dik mondgevoel zonder echt zuur te worden. Wijnkenners noemen het een echte kwaliteitswijn. De exacte smaak is afhankelijk van de rijpingsduur. Hierbij wordt de Fiano wijn steeds complexer. Bij een korte rijpingsduur zal de wijn vooral fruitig lijken waarbij de zoetheid van het witte fruit wel eens durft te domineren. Naarmate de tijd verstrekt, zullen minerale tonen en de smaak van hazelnoot langzaamaan de bovenhand krijgen. Om die reden zullen de beste Fiano wijnen steeds een rijpingsduur van minimaal tien jaar gekend hebben.

In de praktijk bestaan er dan ook heel wat verschillen tussen de verschillende wijnen. De meest vermaarde Fiano d鈥橝vellino DOCG bevat bijvoorbeeld aroma鈥檚 van perzik, ananas en venkel naast de altijd wel aanwezige smaak van hazelnoten. Het laat zich ook veel beter met pasta鈥檚 combineren dan andere varianten. Deze wijn staat vooral in contrast met de Settesoli Fiano die vooral fris en fruitig is, mede door zijn jong karakter.

Hoe serveert u de Fiano wijn?

Een Fiano wijn laat zich ideaal serveren in combinatie met eerder rijke visgerechten. Onder andere in combinatie met verse zeevruchten is het een echte aanrader. Toch gaat het hiernaast ook goed samen met gevogelte en wit vlees, waardoor het in Belgi毛 veelvuldig wordt geserveerd in combinatie met een Gentse waterzooi. Combineert u de Fiano wijn graag met een kaasplankje? Dat kan zeker. Kies in dat geval wel voor de eerder delicate kazen waarbij de verfrissende Fiano wijn als neutralisator kan dienen. Vooral bij delicate schapenkazen vervult deze wijn die rol goed.