Italiaanse Wijnwijzer 馃嵎
chardonnay wijn

Chardonnay wijn

De Chardonnay moet wel de meest beroemde druif ter wereld zijn. Hetzelfde geldt voor de wijn die eruit voorkomt. In diverse klimaatzones vinden we deze druif terug. Overal blijken ze ook van zijn wijn te houden. Toch is lang niet iedere Chardonnay wijn identiek: subtiele verschillen zijn eerder regel dan uitzondering.

De beste webshops voor Chardonnay wijnen!


Meest gekochte Chardonnay wijn van het moment

Hieronder vind je een selectie van de populairste Chardonnay wijn van het ogenblik. Deze zijn verkrijgbaar bij onze verkooppartners en zullen beslist aan uw verwachtingen voldoen.


De Chardonnay druif

De Chardonnay druif komt wereldwijd voor. Zijn ongelofelijk aanpassingsvermogen aan diverse klimaten en bodems maken hem dan ook een van de meest geliefde druiven voor de vinificatie van witte wijn. Ook in Itali毛 komt de Chardonnay druif logischerwijs veel voor.

De Chardonnay druif is een vroegrijpe druifsoort die goed tegen hitte en koude kan. De druif zelf is uitstekend geschikt voor een rijping op hout.

Kenmerken van de Chardonnay wijn

De Chardonnay druiven worden in diverse soorten wijnen verwerkt. In de eerste plaats gaat het meestal om de witte stille wijnen. Hiernaast zijn ze vaak ook in mousserende wijnen terug te vinden. Vaak laat men de wijn rijpen op hout, wat het een eerder stevige doch herkenbare bouquet oplevert. Vanilletonen zijn eveneens niet ongewoon.

De exacte smaak blijft echter afhankelijk zijn van de regio waar de Chardonnay druif geteeld wordt. In de zomerse Italiaanse zon zal de smaak meestal ook hinten van meloen en exotische vruchten bevatten. Bij Chardonnay druiven die zich echter in koelere Italiaanse microklimaten bevinden, zal de smaak eerder nijgen naar die van groene appelen en zal de Chardonnay smaak iets zuurder zijn.

Tot slot is een en ander natuurlijk afhankelijk van het vinificatieproces. Meestal zal een goede Chardonnay witte wijn een eerder hoog alcoholpercentage hebben en zal het zich ietwat zoet etaleren. Ook zijn afdronk is meestal vrij lang. Een Chardonnay wijn die u in de aanbieding vindt, zal vaker een variant zijn met een lager alcoholpercentage en een kortere afdronk. De kortere bewaartijd ligt vaak aan de oorzaak.

Hoe serveert u de Chardonnay wijn?

Over het algemeen wordt de Chardonnay wijn als een tikkeltje vettig ervaren. Om die reden gaat de witte Chardonnay wijn voornamelijk samen met de iets vettere vissen. Zalm is een bekend voorbeeld, maar ook haring, makreel, paling en sardientjes laten zich graag door een Cardonnay wijn begeleiden.

Is de Chardonnay wijn eerder droog? In zo鈥檔 gevallen combineert u de Chardonnay beter met de iets delicatere smaken. Onder andere een kipgerecht met een rijke saus is een aanrader. Ook visgerechten blijven het hier goed doen, terwijl de wijn des te beter samengaat indien de vis voorzien is van een ietwat romige saus.

Wat is de rode Chardonnay wijn?

De laatste jaren zien we steeds vaker rode Chardonnay wijn op het toneel verschijnen. In feite gaat het niet helemaal om echte Chardonnay wijn. Tijdens het productieproces maakt men immers gebruik van de rode sappen van andere druiven, zoals de Chambourcin, terwijl het louter de velletjes van de Chardonnay druiven zijn die het nog zijn authentieke smaak bezorgen. Het was een Amerikaanse wijnboer die in 2007 met het idee op de markt kwam. Dat idee is de laatste jaren veelvuldig overgenomen door andere fabrikanten die intussen ook andere melanges bedachten.聽Uiteraard zijn ze zeker het proberen waard, maar lang niet iedere wijnkenner zal het een echte Chardonnay durven noemen.