Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Hoe maak je een succes van jouw Italiaanse restaurant

Hoe maak je een succes van jouw Italiaanse restaurant

Als Nederlander in Nederland een Italiaans restaurant beginnen is best een uitdaging, zeker als je vanaf dag 1 besluit dat de pizza Hawaï met ananas een no go is. Jij gaat voor de echte Italiaanse keuken met mooie gerechten en daarbij passende wijnen. Dat vraagt om een professionele aanpak zodat niemand nog om je heen kan.

Nederlanders zijn nieuwsgierig

Nederlanders zijn gelukkig allang niet meer van ‘ken ik niet dus eet ik niet’. Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in andere landen wordt gegeten en welke ingrediënten daarvoor worden gebruikt. Wees dus niet bang om niet voor de standaard gerechten te kiezen. Spaghetti bolognese kan bijna iedereen ook thuis maken. Maar als je er speciale ingrediënten aan toevoegt of een bijzondere salade, dan wordt het een ander verhaal. Dat geldt ook voor bijzondere pastagerechten met gedurfde ingrediënten. Als jouw tagliatelle met zalm aanzienlijk beter smaakt dan die van de kant en klaar maaltijd uit de supermarkt dan is de kans groot dat mensen graag een tafel bij je reserveren.

Presenteer jezelf op zijn Italiaans

Italianen houden ervan om zichzelf goed te presenteren. Ze zullen nooit in een T-shirt en jeans naar een chique restaurant gaan. Anderzijds verwachten ze daar dan ook geen menukaart op een geplastificeerd A4’tje. Investeer dus in een mooie menukaart op hout waar je jouw gerechten zo mooi mogelijk presenteert. En voordat je die menukaarten in 30-voud laat maken, controleer je ze minstens drie keer op spelfouten. Doe je dat niet, dan eindig je misschien bij Spelvoutjes op sociale media. En hoewel dat extra reclame op kan leveren is het niet de publiciteit die je graag zou willen als je jezelf serieus neemt als ondernemer. Als je in je restaurant mooie wijnen serveert dan hoort daar een aparte wijnkaart bij met jouw selectie bijzondere wijnen. Uiteraard kun je daar ook goed over adviseren welke wijn goed past bij welk gerecht op de kaart.

De aankleding van de tafels’

Het interieur van je Italiaanse restaurant moet de juiste sfeer ademen. Dat laat je terugkomen in de aankoop van horeca tafels en stoelen en hoe je je tafels inricht. Een flesje olijfolie op tafel is heel normaal in Italië. Bij Multimap kun je allerlei mooie dingen bestellen zoals onderzetters met jouw logo of bestekzakjes met opdruk. Hiermee geef je de aankleding net wat extra sfeer. Als je een chique restaurant hebt, dan werk je natuurlijk met tafellinnen van goede kwaliteit. Gaat het om een gezellige lunchroom dan kun je ook gezellige onderleggers gebruiken met de Italiaanse kleuren groen, wit en oranje. Je kunt zelfs het serviesgoed uitkiezen in Italiaanse sfeer. Als je het zo goed doet dat zelfs Italiaanse toeristen zich op hun gemak voelen als ze bij jou komen eten dan heb je het goed gedaan. En als je dan ook nog een mondje Italiaans spreekt, dan is dat helemaal de kers op de taart.