Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Duurste Italiaanse wijn

Duurste Italiaanse wijn

Voor de duurste wijn ter wereld moeten we in Frankrijk zijn. Gemiddeld genomen is het de Franse Côte de Nuits die zich als duurste wijn etaleert. Meer zelfs: in de top tien van de duurste wijnen ter wereld treffen we maar liefst negen Franse wijnen aan. Voor de duurste Italiaanse wijn moeten we zelfs wachten tot de negentigste plaats. Het gaat om de Erbhog Unterganzner Josephus Mayr Lamarein vino da Tavola.

Kenmerken van de duurste Italiaanse wijn

De duurste Italiaanse wijn laat zich verkopen aan een gemiddeld prijskaartje van 647 euro per fles. Het is een Italiaanse rode wijn van het huis Tirolensis Ars Vini, een wijnhuis te situeren nabij Bozen (Zuid-Tirol). Voor deze Italiaanse wijn maakt men gebruik van de druif Lagrein die verwantschap vertoont met de druif Teroldego. Het is een druif met een kruidige smaak en een voorzichtig bittertje. De geur is complex en doet denken aan donker fruit. Dit komt uiteraard ook terug in de smaak. Het heeft weinig tannine terwijl het alsnog zijn robuuste wilde smaak behoudt. Het succes van de Lagrein ligt dan ook bij het feit dat het een echt buitenbeentje is.

De Erbhog Unterganzner Josephus Mayr Lamarein vino da Tavola laat zich eveneens kenmerken door de aangehaalde aroma’s waarbij een licht spicy karakter en aardse toetsen eveneens aanwezig zijn. Deze duurste Italiaanse wijn laat zich graag serveren in combinatie met lamsvlees.

Hoe bepaalde men de duurste Italiaanse wijn?

Of de Erbhog Unterganzner Josephus Mayr Lamarein vino da Tavola met zijn 647 euro per fles echt de duurste Italiaanse wijn is, durven we te betwijfelen. Uiteindelijk blijft ook de wijnmarkt er immers één van vraag en aanbod. Voor het opstellen van het klassement vertrekt men immers enkel van de gemiddelde verkoopprijzen en dit ongeacht de jaargang.

Ook met veilingprijzen werd geen rekening gehouden. Wat dan de hoogst betaalde prijs is die iemand ooit betaalde voor een Italiaanse wijn? Ook daar is weinig zekerheid over. Wel betaalde iemand in 2013 nog bijna 50.000 euro voor een fles Biondi Santi Tenuta il Greppo Riserva, terwijl die fles verkocht werd voor een gemiddelde prijs van 538 euro. Met zo’n prijskaartje zou het mogelijks wel eens kunnen gaan om de duurste Italiaanse wijn ooit.