Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Drink voordelig wijn en geniet van iedere slok

Drink voordelig wijn en geniet van iedere slok

Steeds meer mensen drinken een lekker glaasje wijn bij het eten, tijdens een borrel of gewoon gezellig ’s avonds op de bank tijdens het kijken van een leuke film. Je hoeft echt geen wijnkenner te zijn om te genieten van heerlijke wijnen. In tegendeel, ook een goedkope wijn kan erg lekker zijn. Wanneer je vaker wijn drinkt, leer je jouw smaken kennen. Hierdoor ontdek je de wijnen die jij het lekkerste vindt. Ze zeggen wel eens over wijn dat het geen gewone drank is, maar een echte beleving omdat je er allerlei smaken, geuren en texturen uit kunt halen.

Breid je kennis over wijn uit

Wanneer je meer kennis over wijn hebt, zul je deze er zeker uit halen bij het drinken van wijn. Zo kun je geuren van bepaalde fruitsoorten herkennen, merken dat de ene wijn dunner of juist stropiger is, en soms kun je zelfs herkennen waar de druifsoort vandaan komt. Wanneer druiven op een plaats aan de zee groeien, heeft de bodem een andere structuur dan wanneer de druiven meer landinwaards groeien. Ook kun je aan wijnen vaak merken hoe de druiven hun smaak hebben gekregen. De meeste wijnmakers maken gebruik van houtenvaten, hierdoor krijg je een specifieke geur en smaak aan de wijnen, afhankelijk van welk soort hout er voor de vaten gebruikt is. Tegenwoordig woorden sommige druiven ook in metalen vaten bewaard, hier komt dan minder zuurstof bij, hout laat namelijk zuurstof door en metaal niet, waardoor de smaak van dezelfde druif heel anders wordt wanneer het uiteindelijk wijn is geworden.

Wijnproeven opleiding

Wijnproeven is een vak apart. Er is niet voor niets een opleiding voor en nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Toch kun je aardig wat leren als je regelmatig wijn drinkt en meer van de achtergrond van de wijn hoort of leest. De opleiding tot ervaren wijnproever en kenner heet een vinologie, wanneer je klaar bent met studeren én de praktijk ben je een vinoloog. Dit is een perfecte opleiding als je wilt werken in de horeca of er al werkt, maar ook voor mensen die het leuk vinden om meer te leren over wijnen. Daarom in dit artikel wat meer uitleg over de verschillende wijnen, druivensoorten en streken waar de druiven geteeld worden. Wil je direct wijn gaan proeven? Kijk dan hier voor een leuk wijnvoordeel.

Hoe wordt wijn gemaakt

Het maken van wijn is nog niet zo eenvoudig. Het is een lang en interessant proces waar wel wat bij komt kijken. Als eerste is de soort druif het belangrijkste. Van rode druiven wordt rode wijn gemaakt, iets lichtere rosé en van de wit groene druiven wordt witte wijn gemaakt. Toch worden er ook vaak druivensoorten gemixt voor de smaak en de kleur, het is dus niet zo dat iedere rode wijn van alleen een rode druif afkomstig is. Verschillende wijnen kennen allemaal hun eigen methode en brouwer. Uiteindelijk komt het wel op hetzelfde neer, het gaat om de gisting en rijping van de druiven.

Wanneer de druiven rijp zijn worden ze met de hand of machinaal geoogst. Waarna de druiven worden bekeken en geselecteerd. Wanneer druiven kapot zijn of rot worden ze er uit gehaald, dit is namelijk erg slecht voor het proces. Ook de bladeren en onrijpe druiven worden verwijderd, zodat dit het proces niet in de weg gaat zitten en de smaak niet beïnvloed wordt. De druiven die overblijven komen in vaten, kisten of laadbakken terecht. Belangrijk blijft dat de druiven niet geplet worden of beschadigen, hierdoor kunnen ze oxideren en dat is nog niet de bedoeling.

Bij het maken van witte wijn, worden de geschikte druiven na het oogsten meteen geperst. Wanneer er rode wijn gemaakt wordt, worden deze eerst gekneusd en geweekt. Het maken van rosé is het zelfde proces als het maken van rode wijn, alleen wordt het weken van de druiven verkort waardoor er niet teveel kleur en sterke smaak bij het sap komt. Hierna wordt het sap gefilterd, waardoor alle velletjes, steeltjes en andere overbodige troep er uit wordt gefilterd. Hierdoor gaat de geur en de kleur van de wijn niet van elkaar afwijken. Toch moet dit wel voorzichtig gebeuren, er moeten namelijk nog wel wat actieve stoffen achterblijven zodat het kan gaan gisten en er alcohol vrijkomt. Wijn bevat alcohol doordat de vruchtsuikers veranderen bij het gisten in alcohol. Dit noemen ze fermenteren. Dat proces is niet eenvoudig en moet zeker voorzichtig gebeuren. Hierna gaat de wijn rusten in tanks of vaten en na de rustperiode worden de flessen gebotteld. Dan kan de wijn gedronken worden of het kan zo zijn dat deze nog verder in de fles moet rijpen.

Verschillende streken en de invloed van de streek op de druif

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben of de druivensoort en dus uiteindelijk de wijn. Vooral de bodumstructuur is van belang, welke mineralen komen er wel of niet voor in de bodem? Komt er graniet, leisteen, kalksteen of kleigrond voor in de bodem? Ook de micro-organismes in de bodem zijn overal anders, denk aan bacteriën, schimmels en algen, maar ook insecten. De soort en hoeveelheid bemesting zijn ook zeker van belang. Evenals de temperatuur van de omgeving, waterstromen, windrstroken, hoogte van het gebied, klimaat en luchtvochtigheid.