Drie wijnsoorten die minder bekend zijn maar net zo Italiaans zijn!

Italië is voor veel mensen een geliefd vakantieland. Denk je aan Italië dan denk je aan pizza, pasta en gelato. Glooiende Toscaanse heuvels, mode en musea. En natuurlijk aan wijn. Door het gunstige klimaat en goede grondsoorten is Italië bij uitstek een land om wijn te produceren. Elke streek heeft zijn eigen druiven en eigen smaken. De meeste wijnliefhebbers zullen bekend zijn met Barolo, Chianti en Brunello di Montalcino maar Italië heeft nog zoveel meer heerlijke wijnen te bieden. Hier volgen drie wijnsoorten uit Italië die wat minder bekend zijn, maar die het zeker waard zijn om eens te proberen! 

1. Pecorino 

Nee, we hebben het hier niet over de beroemde schapenkaas, maar over een unieke druivensoort die wordt gebruikt om heerlijke witte wijn te maken. De Pecorino druif komt uit de regio Abruzzen en was ooit zo goed als uitgestorven. De wijn is fris, met een fruitige toets van peer en perzik. Ook zijn er aroma’s aanwezig van venkel, groene appel, anijs en citroen. De wijn is heerlijk als aperitief, maar kan ook gedronken worden in combinatie met zeevruchten, gevogelte en wit vlees. 

2. Pallagrello 

Pallagrello is een druivensoort uit Campanië die zowel witte als rode druiven produceert. De Pallagrello nero maakt een intense rode wijn met een redelijk hoog alcoholgehalte. De wijn heeft een aroma van pruimen en bramen, met noten van chocolade en peper. De wijn combineert fantastisch met rundvlees, pasta of lam. De witte variant, de Pallagrello bianco, is een stevige, droge witte wijn met aardse aroma’s. De noten van perzik, appel en ananas geven de wijn frisheid. Drink deze wijn samen met vegetarische gerechten of schelpdieren. 

3. Paladin 

Wijnhuis Paladin is opgericht in 1967 en produceert sinds 2019 uitsluitend vegan wijn zonder hierbij in te leveren op smaak. Het wijnhuis maakt verschillende soorten wijnen, maar het paradepaardje is de Paladin Pralis. Deze combinatie van Chardonnay en Sauvignon Blanc heeft aroma’s van tropisch fruit, wilde perzik en bloemen. Het is een volle, rijpe wijn met frisse ondertonen. De wijn combineert goed met pasta, schelpdieren en harde kazen. Het wijnhuis laat zien dat veganistische wijn niet onder hoeft te doen voor andere kwaliteitswijnen.