Dit zijn de leukste vakantiehuizen met wijnbeleving in Italië

Italië is net als Frankrijk een echt wijnland. Je kunt hier heerlijk genieten van glooiende heuvels met uitgestrekte wijngaarden en natuurlijk hoort een bezoek aan een van de lokale wijnboeren er dan echt bij. Maar welke streek in Italië is nu de perfecte plaats voor een wijnreis? Wij hebben een aantal mooie streken voor je geselecteerd, waar je de leukste vakantiehuizen met wijnbeleving van Italië vindt.

1. Piemonte

Een vakantiehuis in Piemonte is de ideale uitvalsbasis voor een wijnreis. Het wordt wel de beste streek van Italië genoemd als het op de wijn aankomt. Piemonte streeft daarmee Toscane en Puglia nog voorbij. Wat de grootte van de wijngaarden betreft is het zeker niet de meest indrukwekkende streek van Italië. Maar het heeft wel het hoogste aantal wat DOC en DOCG betreft in Italië. Dit betekent dat het om kwaliteitswijnen gaat die onder andere gecheckt zijn op oorsprong en productiezone. Bovendien is de variatie aan druiven in dit gebied ongekend: maar liefst zo’n 200 soorten van eigen bodem!

2. Toscane

Geen enkele streek van Italië wordt waarschijnlijk zo geroemd als Toscane. Dat komt niet alleen door de schitterende landschappen met de eeuwenoude cipressen, maar ook door de bijzondere wijnen die uit deze streek komen. Al zo’n 3.000 jaar geleden werd in deze omgeving wijn verbouwd. Destijds werd de streek bevolkt door de Etrusken. Dit volk was zeer goed ontwikkeld en veel bezig met verbouw en handel. Sinds die tijd is Toscane een van de belangrijkste streken van Italië. Het is hier dat de Renaissance begon. Ook vandaag de dag worden in Toscane beroemde wijnen geproduceerd. Ken jij bijvoorbeeld de Chianti-wijnen? Die kun je ter plaatse proeven in Toscane!

3. Puglia

Wanneer jij kiest voor een vakantiehuis in Puglia, dan bevind je je in de hak van de ‘laars’. Ook deze streek staat bekend om zijn wijnen. De rode, kruidige wijnen uit dit stukje van Italië zijn ook in Nederland heel bekend. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Negroamaro en Primitivo. Al vanaf de Griekse tijd was Puglia een ideale wijnregio. Bovendien kun je hier genieten van schitterende vergezichten, een prachtig binnenland, maar ook van zon, zee en strand.

4. Veneto

Natuurlijk associeer je de streek Veneto meteen met Venetië. Maar wist je dat er in deze regio ook fantastische wijnen geproduceerd worden? Een vakantiehuis in de buurt van Venetië is dan ook een goed idee wanneer je een veelzijdige stedentrip wilt combineren met een ontspannen wijnreis. De bekende wijn Prosecco is afkomstig uit deze streek, maar ook Soave en Valpolicella worden hier geproduceerd.

5. Lombardije

Lombardije is een van de jongste wijnstreken van Italië. Pas in de 20ste eeuw kwam hier de wijnproductie op gang. Het betrof echter wel meteen een bijzondere wijn: een bubbelwijn die werd gebaseerd op de Franse champagne. Vandaag de dag vind je er dan ook veel wijnhuizen.

Een wijnreis naar dit verrassende Europese land is een schitterende ervaring. Boek een van de luxe vakantiehuizen in Italië met wijnbeleving en geniet!