Italiaanse Wijnwijzer 🍷
moscato wijn

De populairste druivensoorten van Italië

Wanneer men denkt aan goede wijn, dan zal Italië automatisch één van de landen zijn waar meteen aan wordt gedacht. Dat is natuurlijk volledig terecht, want een aantal van de beste wijnen ter wereld worden in Italië verbouwd. Denk bijvoorbeeld aan de bekende prosecco uit Veneto. 

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn. Zo is een gunstig klimaat zeer belangrijk, maar ook de druivensoort. Het type druif dat wordt gebruikt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de wijn. Voor de productie van topwijnen worden natuurlijk louter zeer prestigieuze druivenrassen gebruikt. 

Bepaalde druiven zorgen ervoor dat de Italiaanse wijnen hun karakteristieke smaak krijgen. In dit artikel lees je wat de populairste druivensoorten van Italië zijn. 

Sangiovese

We moeten natuurlijk meteen beginnen met de meest gebruikte Italiaanse druivensoort, de Sangiovese uiteraard. Dit is één van de druiven die Italiaanse wijnen zo populair hebben gemaakt. Van origine werd de druif voornamelijk in Toscane gebruikt, de regio die ook wel wordt gezien als het hart van de Italiaanse cultuur en geschiedenis. 

Tegenwoordig wordt Sangiovese in bijna heel Italië gebruikt. Deze druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen. De smaak van de Sangiovese kan heel erg verschillen, daarom noemt men deze druif soms ook wel een soort van kameleon. Sangiovese staat bekend om zijn hoge zuurgraad en om veel tannines. 

Pinot Grigio 

Als we het over witte wijnen hebben uit Italië, dan mag de Pinot Grigio niet ontbreken. Deze druif is een mutant van de Pinot Noir, die juist wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen. Tegenwoordig is Pinot Grigio één van de populairste witte wijnen in Amerika. 

Van origine komt de Pinot Grigio uit Frankrijk, maar hij is pas echt populair geworden nadat hij werd geïntroduceerd in Italië. Onder de echte wijnliefhebbers wordt Pinot Grigio vaak een beetje gebagatelliseerd. Dit komt voornamelijk doordat deze druif om massaschaal wordt geproduceerd waardoor er veel slechte varianten op de markt te krijgen zijn.

Echter, een wijn geproduceerd met een goede Pinot Grigio is zeker van goede kwaliteit. Daarom raden we je ook aan om af te blijven van de goedkope supermarktwijnen en op zoek te gaan naar een Pinot Grigio van echte kwaliteit. 

Glera 

De Gleradruif klinkt misschien als een gewone druif waar niet veel mensen meteen van opkijken, maar als we zeggen dat dit de druif is waarmee prosecco wordt gemaakt, dan zullen veel mensen verbaasd zijn. De Glera wordt gebruikt voor de productie van deze mousserende Italiaanse wijn. 

De druif komt van origine uit Slovenië maar wordt tegenwoordig vooral in de regio Veneto verbouwd. Qua karakter heeft de druif een vrij neutrale smaak en uitstraling, waardoor hij geschikt is voor de productie van mousserende wijnen. 

Montepulciano

Na de Sangiovese is de Montepulciano de meeste gebruikte druivensoort in Italië. De druif wordt voornamelijk in het midden van Italië gebruikt en produceert mooie rode wijnen. 

Montepulciano heeft een vrij mild karakter, zo is de zuurgraad laag en zijn er niet al te veel bittere tannines. De wijnen die met deze druif worden geproduceerd, hebben vaak dan ook een soepel karakter dat makkelijk drinkt.