Italiaanse Wijnwijzer 🍷
De leukste gebieden voor een wijnvakantie

De leukste gebieden voor een wijnvakantie

Er wordt in zoveel landen wijn gemaakt, dat het wel heel veel vakanties gaan worden om ze allemaal te kunnen bezoeken. Toch hoef je niet de halve wereld over om mooie wijngebieden te bewonderen. De klassieke wijnlanden als Duitsland en Frankrijk zijn natuurlijk hartstikke dichtbij. En in Italië wordt zelfs geen gebied onbenut gelaten wanneer het gaat om wijnbouw.

Druivenrassen

Of je nu van noord naar zuid of van oost naar west door het land rijdt, je zal altijd wel een wijngaard tegenkomen. En het leuke van Italië is dat er veel inheemse druivenrassen worden gebruikt voor de wijnen. Natuurlijk zijn in het land ook de internationale druivenrassen te vinden, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon, maar van de inheemse druiven worden ook prachtige wijnen gemaakt. Het ene druivenras zorgt voor frisse, fruitige wijnen. De ander voor krachtig Italiaans rood en weer een ander voor een fruitige rose wijn.

Inheems wit

De lijst van inheemse druivenrassen is lang, dus we pakken er maar een paar uit. Arneis is een bekend druivenras uit het noorden van Italië en is vooral beroemd in Roero in Piemonte. Vandaar de bekende wijn Roero Arneis. Een subtiel fruitig druivenras met soms een hint van anijs.

Catarratto vinden we met name op Sicilië terug. Vroeger vooral bestemd voor Marsala, maar nu ook steeds meer voor mooie droge witte wijnen. Lekker fruitig en floraal. Falanghina, Coda di Volpe en Fiano doen het uitsteken op vulkanische bodem, bijvoorbeeld in de regio Campanië. De druif Glera klinkt misschien niet bekend in de oren, maar het is het druivenras voor de bekende Prosecco.

Inheems rood

Aglianco en Nebbiolo zijn twee blauwe druivenrassen die krachtige wijnen voortbrengen. Aglianco zorgt voor diepgekleurde wijnen met aroma’s van kersen, pruim, leer, chocolade en soms een hint van rozen. Nebbiolo is het druivenras voor de beroemde Barolo wijnen. De druif zorgt voor wijnen die over het algemeen vrij licht van kleur zijn, veel tannine hebben en aroma’s van viooltjes, fruit, specerijen en truffels.

Sangiovese is waarschijnlijk het belangrijkste blauwe druivenras van het land. Vooral bekend van de de beroemde Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.

Wijn kopen

Een rondje Italië zal er niet voor iedereen in zitten, maar niet getreurd. Online wijn kopen uit dit land is net zo makkelijk. Er zijn hele Italiaanse wijnpakketten te koop. Zo heb je met een aankoop verschillende Italiaanse wijnen in huis om het land vanuit je luie stoel te ontdekken. Online staan vaak ook al de proefnotities bij de wijnen, zodat je een beetje weet of er wijnen bij zitten die bij je passen. Zit er eentje bij die je niet lekker vindt? Dan kun je die altijd nog cadeau doen.