Italiaanse Wijnwijzer šŸ·
amarone

De beste Italiaanse wijnstreken

Wie aan goede wijn denkt, denkt natuurlijk meteen aan Italiaanse wijnen. Diverse topwijnen uit alle segmenten worden in ItaliĆ« geproduceerd. Zo staat Puglia bijvoorbeeld bekend om haar rode wijnen, terwijl de beste prosecco natuurlijk in Veneto wordt verbouwd. 

Het variĆ«rende klimaat en landschap van ItaliĆ« zorgen ervoor dat veel verschillende wijnen kunnen worden verbouwd. De koude winters in het noorden en het mediterrane klimaat in het zuiden zorgen ervoor dat de druiven zich kunnen ontplooien. 

Elke regio heeft zijn eigen specialiteit en karakter. In dit artikel lees je wat de beste Italiaanse wijnstreken zijn. 

Toscane 

De bekendste regio van ItaliĆ« is natuurlijk Toscane. Deze regio heeft een zeer rijke geschiedenis en staat aan de basis van de moderne Italiaanse cultuur. Diverse Italiaanse gerechten zijn afkomstig uit Toscane en daar horen natuurlijk ook bijpassende wijnen bij. 

Toscane is centraal gelegen en grenst in het oosten aan de zee. Daarnaast heeft het gebied glooiende heuvels wat zorgt voor optimale condities voor de productie van goede wijnen. Vooral de droge rode wijnen van de Sangiovese druif zijn heel bekend. Verder staat Toscane natuurlijk bekend om de Chianti en Sassicaia. 

Veneto 

In Veneto worden veel wijnen verbouwd die een DOCG- of DOC-keurmerk hebben. Deze keurmerken garanderen dat de wijn volgens verschillende vereisten is verbouwd wat de kwaliteit van deze wijnen garandeert.

Dit gebied wordt omringd door verschillende klimaten. Ten noorden van de regio bevinden zich de Alpen, terwijl de Adriatische zee de oostgrens vormt. Beide zorgen voor een uniek klimaat in Veneto, waardoor er echte kwaliteitswijnen kunnen worden geproduceerd. 

Een absolute topper uit Veneto is natuurlijk prosecco. Dit is een frisse mousserende wijn die over de hele wereld wordt gedronken. Daarmee is het ook de tegenhanger van champagne en cava. Verder wordt er ook veel Pinot Grigio in de regio geproduceerd. 

Puglia 

In het uiterst zuidoosten van ItaliĆ« ligt de regio Puglia. De populariteit van deze wijnregio is snel aan het groeien. Het warme mediterrane klimaat maakt het gebied perfect voor de productie van verschillende goede wijnen. 

De meeste gebruikte druif in Puglia is de Sangiovese. Het gebied staat vooral bekend om de productie van fruitige en robuuste wijnen. Puglia is vooral aan het groeien door de toenemende populariteit van de Primitivo, wat een rode wijn is. 

SiciliĆ« 

Het warmste klimaat van Italiƫ is natuurlijk in Siciliƫ te vinden. Dit eiland ligt midden in de mediterrane zee en heeft dan ook een aangenaam warm klimaat. In de winter wordt het zelden koud en valt er veel neerslag. Hierdoor kunnen er ook veel verschillende soorten zachte wijnen worden geproduceerd.

De meest gebruikte druif op SiciliĆ« is de Nero dā€™Avola, deze druif levert een grote variĆ«teit aan wijnen. Zo kunnen er zowel zure als fruitige wijnen worden geproduceerd met deze druif. Een andere druivensoort die vooral in Amerika heel populair is, is de Frappato. Hiermee kunnen zachte wijnen worden geproduceerd die makkelijk wegdrinken. 

Emilia-Romagna 

Emilia-Romagna is een Italiaanse wijnstreek die midden in het noorden van ItaliĆ« ligt. Het is Ć©Ć©n van de oudste wijnregioā€™s van ItaliĆ« en heeft als een van de weinige regioā€™s zeer weinig reliĆ«f. Dit heeft een grote invloed op het klimaat van de regio, de zomers zijn namelijk heel warm en de winters kunnen vrij koud zijn. 

Dit klimaat zorgt ervoor dat er unieke wijnen kunnen worden verbouwd die over het algemeen een fris karakter hebben. Vooral de Lambrusco is een erg populaire wijn die uit deze regio komt, dit is een heerlijke mousserende wijn.