Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Beste Italiaanse wijn

Beste Italiaanse wijn

Op de meest recente lijst beste Italiaanse wijnen is het nog even wachten. Toch kunnen we ook nu teruggrijpen naar het lijstje van de BIWA (Best Italian Wine Awards). Net zoals ieder jaar selecteren zij de vijftig beste Italiaanse wijnen. Omdat geen enkele Italiaanse wijn identiek is, gingen wij op zoek naar de beste Italiaanse witte wijn en de beste rode wijn.

Beste Italiaanse rode wijn

De beste Italiaanse wijn is dit jaar een rode wijn. Het is de Tenuta Setti Ponti Orena 2015 die met de prijs ging lopen. Het gaat om een rode wijn met een complexe neus van vanille en rijpe bessen. De aandronk is fluweelzacht waar u andermaal rijpe bessen in terugvindt. Deze beste Italiaanse wijn heeft een intense diepgang en houdt de balans tussen fruitige volheid en de toets van houtlagering. Niet voor niets is de Oreno 2015 het vlaggenschip van het wijnhuis Tenuta Sette Ponti.

Het geheim achter de kwaliteit van deze rode wijn? Volgens sommigen moeten we dit zoeken bij de unieke ligging van de wijngaarden. Zij bevinden zich immers op zuidelijke hellingen die zich op ongeveer 250 meter boven de zeespiegel bevinden. Ook de kalkrijke bodem boordevol galestro (kalkmergel) zou een verklarende factor vormen. Of is het misschien toch de natuurlijke kracht van de rivier die door het wijngebied stroomt?

Beste Italiaanse witte wijn

De beste Italiaanse witte wijn stond meteen op nummer twee in het lijstje van de BIWA. Het gaat om de Terlaner Rarity 1991 van Cantina Terlano. Het gaat om een mature witte wijn die zijn jeugdige frisheid goed weet te behouden. Zijn langdurige rijpingsduur op de fles maakt hem er dan ook enkel beter op. Voor de Terlaner Rarity 1991 werd gekozen voor een minimale rijpingsduur van maar liefst 24 jaar, waarbij zijn smaak en aroma’s beter tot uiting komen. Er zijn overigens slechts 3.340 flessen van deze goede Italiaanse wijn geproduceerd. Dat alles maakt deze witte wijn met een alcoholgehalte van 13% en beperkte zuurheid er natuurlijk niet goedkoper op.

In de neus bevat deze wijn de geur van droge wilde bloemen. Toch zijn ook hinten van noten, amandelen en mineralen aanwezig. Zijn smaak is zowel krachtig als elegant, terwijl zijn aandronk voldoende verfrissend is. De Terlaner Rarity 1991 laat zich graag serveren op een temperatuur van ongeveer 13°C.