Italiaanse Wijnwijzer 🍷
Bekende Italiaanse wijn

Bekende Italiaanse wijn

Italiaanse wijn doet het ook in Nederland heel goed. Bovendien kiezen wij Nederlanders steeds vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Natuurlijk vindt u in de supermarkten nog steeds flessen van de grote wijngiganten, toch genieten die flessen maar weinig bekendheid. Indien we op zoek zijn naar een bekende Italiaanse wijn, zijn we dan ook steeds vaker op zoek naar een kwaliteitswijn zoals we het ook op restaurant zouden kunnen tegenkomen. Hieronder vindt u drie bekende Italiaanse wijnen die het ook in Nederland heel goed doen.

Chianti Classico

De meest bekende Italiaanse wijn moet wel de Chianti Classico zijn. Het gaat om een rode wijn afkomstig uit Chianti. De wijn geniet de kwalificering DOCG. Velen kennen deze bekende Italiaanse wijn voornamelijk omwille van zijn Gallo Nero (zwarte haan) op de fles. Deze Italiaanse wijn bestaat uit minimaal 80% Sangiovesedruiven. Het gaat om een druivenras dat zich voornamelijk laat kenmerken door zijn ietwat zure smaak en fruitige accenten. Bij de Sangiovesedruiven geldt dat de klimatologische kenmerken een grote rol spelen bij het bepalen van het smakenpalet. Ook bij de Chianti wijn is dat dus het geval. Zo zullen sommige jaargangen een eerder fruitige smaak hebben terwijl andere zich voornamelijk door een variabel tanninegehalte laten kenmerken. Dat alles verklaart uiteraard waarom sommige jaargangen zoveel meer gewild zijn dan andere.

Nobile di Montepulciano

De Nobile di Montepulciano is niet alleen in Nederland een bekende Italiaanse wijn. Deze Toscaanse wijn geniet dan ook wereldwijd bekendheid. Voor de productie van deze wijn vertrekt men eveneens vanaf de Sangiovese-druif, aangevuld met lokale variëteiten die het zijn unieke smaak bezorgen. De wijn geniet lagering op eikenhout en narijping op fles. Het behoort niet alleen tot een van de bekendste Italiaanse wijnen maar wordt eveneens gerekend tot een van de beste wijnen uit Italië.

Brunello di Montalcino

De Brunello di Montalcino is dan weer afkomstig van de streek rond Montalcino. Deze bekende Italiaanse wijn kent een rijpingsduur van minimaal vier jaar op vat. Uiteraard werd de wijn nog enkele jaren op fles nagerijpt. Ook deze Italiaanse wijn heeft de beschermende herkomstbenaming DOC. Men maakt hierbij gebruik van de Brunellodruif die sterk doet denken aan de eerder aangehaalde Sangiovesedruif.

Om aan te tonen dat we ons lang niet altijd moeten beperken tot de meer bekende Italiaanse wijnen, halen we ook de Rosso di Montalcino aan. Het gaat om een iets goedkopere variant die een kortere rijpingsduur kent maar door narijping op fles minstens even goede resultaten kan behalen. Ideaal voor wie de kwaliteit van een bekende Italiaanse wijn ook betaalbaar in huis wil halen.