Italiaanse Wijnwijzer 🍷
4x wijnproeven in Toscane

4x wijnproeven in Toscane

4x wijnproeven in Toscane

De glooiende heuvels, de pittoreske dorpjes,  bruisende steden en de rijke geschiedenis… Toscane is een streek om van te houden! Als wijnliefhebber zul je nog verliefder op deze Italiaanse streek worden: je bent omringd door wijngaarden zo ver het oog reikt en kunt overal proeven van Toscaanse wijnen van bovengemiddelde kwaliteit. De keuze is reuze, daarom geven wij vier tips voor de mooiste plekjes voor een wijnproeverij in de Toscaanse wijnstreken.

Proef Chianti in de Chiantistreek

Als je aan Toscaanse wijn denkt, dan denk je aan Chianti. Dit is de bekendste Toscaanse rode wijn uit de Chiantistreek. Ben je met de (huur)auto op pad in Toscane? Dan is het bijna verplicht om de prachtige en beroemde route Via Chiantigiana te rijden, van Florence naar Siena. Cruise door de glooiende heuvels langs hectares vol wijngaarden. Overal langs de weg kun je wijn proeven bij een wijnboer. Als je geen auto tot je beschikking hebt, kun je vanuit de omliggende steden een wijntour boeken. Zo kom je ook op de mooiste plekjes van de Chiantistreek en hoef je niet te discussiëren over wie de Bob zal zijn..

Een prachtige plek om wijn te proeven is bijvoorbeeld het kasteel Barone Ricasoli, één van de oudste wijnhuizen van Italië, waar je kunt genieten van een Chianti Classico.

Het hooggelegen Montepulciano

In het zuiden van Toscane vind je Montepulciano: hier komen de meest uitstekende wijnen vandaan. Het is namelijk één van meest hooggelegen plaatsen van Toscane. In Montepulciano kun je Azienda Agricola Patrizia Cencioni Solaria niet overslaan: hier proef je de lekkerste wijnen van dit wijnhuis (Brunello and Rosso di Montalcino) en geniet je van zelfgemaakte, echte Italiaanse hapjes.

Wijn aan de Toscaanse kust: de Maremma streek

Wat is er nou beter dan genieten van een goede wijn aan zee? Dat kan heel goed in de wijnstreek Maremma, rondom het Toscaanse dorp Scansano. Het klimaat is perfect voor de ontwikkeling van druiven: daarom hebben sommige van de wijnen uit de Maremma streek ook het DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) of IGT-label (Indicazione Geografica Tipica). Lees meer over deze wijnstreek via deze link.

Proosten tijdens de ‘Cantine Aperte’

Echte wijnliefhebber weten het natuurlijk allang: september is de maand om een vakantie naar Toscane te boeken. Dan organiseert de Movimento Turismo del Vino Toscana namelijk de ‘Catine Aperte’: een evenement waar je overal de kelders van wijnhuizen kunt bezoeken. Deze tip is dus geen plek, maar een datum: tijdens de ‘Cantine Aperte’ bezoek je alle wijnkelder die je maar wilt (zelf de meest exclusieve en vaak geheel gratis), ontdek je de geheimen van de wijnbouw en proef en koop je de wijnen. Dan zit er nog maar één ding op: proost!

Klaar voor wijn in Toscane?

Je weet nu waar je moet zijn om de lekkerste wijnen te proeven in Toscane. Het enige wat nu nog ontbreekt: een mooie accommodatie. Tritt is de specialist voor uw vakantiehuis in Toscane. We kennen er elke heg en steg: de speciale plek die je zoekt hebben wij al gevonden! Je huurt via Tritt een kamer, appartement of een vakantiewoning op een (wijn)boerderij en proeft zo van het authentieke Italiaanse plattelandsleven. Van luxe villa met privézwembad tot verborgen kleinschalige agriturismo, groepsvakantiehuis of sfeervolle B&B, ze zijn allemaal te vinden op onze website. Is Toscane jouw vakantiebestemming? Dan is Tritt dé site om te bekijken.