Italiaanse Wijnwijzer 🍷
3 fascinerende weetjes over het Gardameer

3 fascinerende weetjes over het Gardameer

Wist je dat het Gardameer het op twee na grootste zoetwatermeer van Europa is? Wist je ook dat het al meer dan 2000 jaar in literaire werken wordt genoemd? Het Gardameer is erg indrukwekkend en een favoriete plek voor Nederlanders om hun vakantie door te brengen. In dit artikel zullen we je allemaal fascinerende weetjes over het prachtige Gardameer in Noord-Italië vertellen!

 

Het is het thuis van verschillende zeldzame diersoorten

Het Gardameer herbergt verschillende zeldzame soorten die alleen in de Adriatische Zee, het Gardameer en zijn zijrivieren voorkomen. Tot deze soorten behoren de paling, de steur en de vier soorten zoetwaterkreeftjes die in het Gardameer voorkomen: de alpiene rivierkreeft, de hoornkreeft, de gemarmerde rivierkreeft en de rivierkreeft met band. De gemarmerde rivierkreeft en de gestreepte rivierkreeft worden met uitsterven bedreigd. Er zijn plannen om andere rivierkreeft soorten in het meer te introduceren om hun populaties te vergroten.

 

De stad Verona lag tot in de middeleeuwen aan het Gardameer

De stad Verona lag tot de Middeleeuwen aan het Gardameer. Daarna werd de stad verplaatst naar een beter bereikbare locatie. Tijdens de Middeleeuwen werd het Gardameer de grens tussen de Republiek Venetië en het hertogdom Milaan. De stad Verona ligt nu aan de noordelijke oever van het Gardameer.

 

Het Gardameer was een Romeinse handelsroute en militaire weg

Het Romeinse wegennet verbond heel Europa. In Noord-Italië verbond het wegenstelsel het Gardameer met de stad Brescia. Van daaruit werden steden als Verona en Venetië verbonden door de Via Claudia, een handelsroute en militaire weg die rond 43 na Christus door de Romeinse keizer Claudius werd aangelegd. In feite is de kloof tussen het Gardameer en de rivier de Adige de enige doorgang door de Noord-Italiaanse Alpen die breed genoeg is voor het verkeer van mensen, goederen en vee. Daarom was het Gardameer een natuurlijke plaats om handelsposten te vestigen.

Zelf genieten aan het Gardameer?

Hebben we je interesse gewekt? En zou je het prachtige meer graag eens met eigen ogen bekijken? Dat kan! Er zijn verschillende prachtige camping Gardameer te vinden zoals Altomincio Family Park of camping Bella Italia. Hier kun je terecht voor een vakantie vol avontuur. De kinderen zullen zich vermaken bij het animatieteam terwijl je zelf de tijd hebt om tot rust te komen aan het zwembad. Je zult volop genieten tijdens een heerlijke vakantie in deze indrukwekkende omgeving!