Italiaanse Wijnwijzer 🍷
2x Lekkere pasta recepten & de juiste wijnen

2x Lekkere pasta recepten & de juiste wijnen

Ben je een pasta liefhebber? Maar vind je het belangrijk om wat variatie aan te brengen in de gerechten die je op tafel zet? Met deze pasta recepten én bijpassende wijnen maak je er keer op keer een geslaagd Italiaans feestje van. Zet de pannen maar alvast op het vuur, want na het lezen van dit artikel heb je zin om te koken (en te eten!).

Pasta alla norma

Als je denkt aan originele recepten pasta, is alla norma is een aanrader! Dit is pasta met aubergine en tomaat. Je hebt er 400 gram penne voor nodig, samen met 2 aubergines die je in blokjes snijdt, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 400 gram tomatenblokjes, 100 gram ricotta salata of geraspte Parmezaanse kaas, wat verse basilicum, olijfolie en peper en zout.  Bak de aubergineblokjes in de olijfolie en bak de knoflook kort mee. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en laat dit 15 minuten koken. Doe er naar smaak wat peper en zout bij en kook vervolgens de pasta al dente, waarna je die door de saus mengt. Serveer het gerecht met geraspte ricotta salata en de basilicum. De wijn die hier perfect bij past is een Nero d’Avola. Het is een rode wijn uit Sicilië die goed bij de hartige smaak van aubergine en tomaten past.

Pasta alla Puttanesca

Dit is een pittig, gezouten pastagerecht met onder andere ansjovis en chilivlokken. Je hebt nodig: 400 gram spaghetti, olijfolie, 3 teentjes fijngehakte knoflook, 1 blik fijngehakte ansjovisfilets, 400 gram tomatenblokjes, 100 gram zwarte olijven zonder pit en gehalveerd, 2 eetlepels afgespoelde kappertjes, wat chilivlokken en vers gehakte peterselie. Bak de knoflook en ansjovis tot de ansjovis smelt en voeg dan de tomaten, kappertjes, olijven en chilivlokken toe. De saus die ontstaat mag 10 tot 15 minuten koken op laag vuur. Ondertussen kook je de pasta al dente en na afloop meng je die door de saus. Garneer het gerecht met de peterselie. De perfecte wijn bij dit gerecht is een Barbera d’Alba. Deze wijn heeft friszure noten en is wat fruitig, waardoor hij goed past bij de hartige en zoute smaak van de pasta.

Waarom pasta met wijn?

Pasta en wijn passen vaak goed bij elkaar, omdat de smaken elkaar in balans brengen. Als je tenminste de juiste wijn drinkt bij je gerecht! Zo passen rode wijnen bij tomatensaus en versterken ze bijvoorbeeld bolognese pasta. Dankzij een witte wijn smaakt een lichte en romige saus juist weer beter. Kortom: wijn verbetert vaak de eetervaring en laat je met elke hap pasta nog even extra genieten.