Gattinara

De Italiaanse wijn Gattinara

In 1995 is deze Italiaanse wijn uitgeroepen tot meest beste en lekkerste wijn van Italië. Deze wijn wordt gebrouwen in het hoge noorden tegen de Alpen. De Gattinara wordt gemaakt van de Nebbiolo druif, deze druif is in ons land jammer genoeg ietsje minder bekend omdat deze druif niet in ons klimaat kan groeien. De druiven worden op oude wijze geplukt en worden daarna 4 maanden gedroogd zodat de overtollige druppels verdwijnen en het vocht wat de druif vast heeft een heerlijke Gattinara kan worden van gemaakt. De wijn wordt daarna geperst en dan wordt hij een jaar op het vat gerijpt en daarna gaat hij de flessen in en dan gaan de flessen rusten voor een periode van een half jaar in een grote wijnkelder waar de temperatuur constant aangenaam is voor de wijnen.

Wat kunt u serveren bij deze wijn?

De rode wijn kunt u jammer genoeg niet bij alle gerechten combineren wat op zich logisch is. Met zijn volle smaak van de Nebbiolo druif kunt u de wijn zonder zorgen bij wildvlees serveren of wat vaak is bij volle rode wijnen, rood vlees. Rood vlees past namelijk helemaal in het plaatje voor rode wijn erbij te drinken. Omdat deze wijn een echte typische Italiaanse wijn is, is het mogelijk om eventueel de wijn te serveren bij het eten van pasta maar dan pasta zonder vis erin. Je drinkt een volle rode zijn en als je hem dan gaat drinken bij vis, gaat de smaak van de wijn de vis domineren en gaat de vis niet meer smaken. De wijn is te drinken bij simpele koude voorgerechten om de maaltijd te openen zoals salades.

Wat u ook kunt doen is de wijn drinken bij een gezellig boek op een terras of onder vrienden buiten.