Chianti

Een wijnregio uit duizenden
Chianti is een van de meest bekende rode wijnen uit Italië. Het gebied is gelegen in Toscane, het stukje paradijs op aarde waar men struikelt over de spectaculaire vergezichten, de glooiende cipressenheuvels en de culturele erfgoederen. De wijnregio is met 160 kilometer (gemeten van noord naar zuid) groter dan bijvoorbeeld die van de Bordeaux en biedt dan ook een heel scala aan wijnen.

Kwaliteit van Chianti
Nog niet zo heel lang geleden stond deze wijn bekend om zijn abominabele kwaliteit. Karakteristiek waren de gevlochten mandjes waarin de wijn werd gepresenteerd – tegenwoordig ziet men deze nog wel eens ophangen aan het plafond van de lokale pizzeria. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is er een inhaalslag gemaakt met betrekking tot de kwaliteit van de wijnen uit deze regio hetgeen uiteindelijk resulteerde in een DOCG classificering.

Druiven
Chianti’s worden voor minimaal 80 en maximaal 100% gemaakt van de Sangiovese druif, al dan niet aangevuld met andere druivensoorten (zelfs witte druiven in sommige gevallen). Populair is tegenwoordig de toevoeging van tot maximaal 15% Cabernet Sauvignon, omdat deze druif veel “body” meegeeft aan de wijn.

Smaak en kraak
Wijnen uit deze regio worden gekenmerkt door intense aroma’s van fruit en bloemen. Een typische wijn uit deze streek heeft redelijk veel tannines maar is toch makkelijk drinkbaar, heeft een zachte afdronk en een intense kleur. Verschillen in micro-klimaten (zoals hoogte en ligging) kunnen grote verschillen veroorzaken in de kwaliteit en smaak van de wijn.

Toscaanse specialiteiten
Wilt u eens echt iets bijzonders drinken, probeer dan eens (als uw budget het toelaat!) de Vino Nobile de Montepulciano of de Brunello di Montalcino. Dit zijn beiden geweldige rode wijnen die zich kunnen meten met de beste Grand Cru’s uit de Bordeaux. Overigens komt uit het Chianti-gebied nog een andere verrassing: de vin santo. Dit is een klassieke dessertwijn die gemaakt wordt van twee witte druivenrassen: de Trebbiano en de Malvasia.